Zestaw 4 sztuki
Świeże, certyfikowane
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
od Piekarnio-Ciastkarni Walenciak
O wyrobie
"Rogal Świętomarciński” jest unikalnym, regionalnym wyrobem cukierniczym, który w 2008 roku został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców, według oryginalnych przepisów i zgodnie z ekologią. Tylko 19 polskich wyrobów szczyci się tym oznaczeniem! Rogal świętomarciński jest obok Kołacza Śląskiego jedynym wyrobem cukierniczym na tej liście.
W praktyce oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy. Dodatkowo, aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w Dniu Świętego Marcina średnio 250 ton tego wyrobu, natomiast w skali rocznej sprzedaż wynosi 500 ton, co stanowi niemal 3 miliony sztuk rogali!
W bieżącym roku certyfikat taki uzyskało jedynie 95 piekarni i cukierni.
Nasze rogale pochodzą z Piekarnio-Ciastkarni Maria, Paweł Walenciak położonej w Kościanie. Nr Świadectwa: 2.30/2023/30.
Wypieka ona certyfikowane rogale najwyższej jakości od wielu lat.
Certyfikat potwierdzający autentyczność wyrobu dołączamy do każdego zamówienia.
Skład
Zasadniczy wpływ na wyjątkowy charakter Poznańskiego rogala świętomarcińskiego mają:
- ciasto półfrancuskie
- nadzienie wyrabiane z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami kandyzowanymi oraz aromatem migdałowym
Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje, że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym, związanym z tradycją miejsca wytwarzania.
Sposób zwijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta) oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami również wpływają na ostateczny, wyjątkowy wygląd rogala.
Czas i warunki dostawy
Rogale zostają starannie zapakowane i włożone do kartonu. Przestrzeń jest szczelnie wypełniana, by uniknąć ryzyka uszkodzenia podczas transportu przez kuriera. Dokładnie sprawdzamy również czy wszelkie szczeliny paczki są szczelnie zaklejone, by nie dopuścić dostępu wilgoci.
Zależy nam, aby otrzymali Państwo jak NAJŚWIEŻSZE rogale.
Rogale są wypiekane nad ranem i nadawane bezpośrednio u kuriera DPD i Inpost (zalecamy wybór paczkomatu) tego samego dnia przez co mogą trafić do Państwa już następnego dnia roboczego.
Zapewnia to maksymalne skrócenie czasu dostawy i tym samym utrzymanie świeżości rogali po rozpakowaniu.
Najbliższa i OSTATNIA w tym sezonie wysyłka rogali nastąpi bezpośrednio po wypieku 30. listopada.
W tym dniu zostaną wysłane zamówienia opłacone do godz. 18.00 dnia poprzedzającego wysyłkę (29. listopada).
Jak dbamy o jakość i bezpieczeństwo?
Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji UE nr 597/2013 z dnia 19 czerwca 2013 gramatura certyfikowanego rogala świętomarcińskiego powinna wynosić minimum 150g.
Nasze rogale są wyrobem przygotowywanym przez piekarzy ręcznie przez co różnią się między sobą i każdy jest wyjątkowy. Staramy się jednak, aby w uśrednieniu każda paczka spełniała ten wymóg.
Podczas wyrobu jak i pakowania i transportu przestrzegamy wymogów sanitarnych. Pracujemy w maseczkach oraz rękawiczkach ochronnych. Na bieżąco przeprowadzamy dezynfekcję. Sprawdzana jest szczelność paczek.
Czy wiesz, że?
Tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), proboszcz poznańskiej parafii św. Marcina zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą, zapomnianą tradycję, która wywodziła się jeszcze z czasów pogańskich. Rozpowszechnił się wtedy zwyczaj, gdy bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.
W Poznaniu w Dniu św. Marcina na ulicy Święty Marcin odbywa się festyn pod nazwą „Imieniny ulicy”. W swojej obecnej formie istnieje od 1993 roku, jednak tradycją nawiązuje do średniowiecznych obchodów tego święta. W tym dniu ulicą przechodzi pochód na czele ze świętym Marcinem, który przed zamkiem z rąk prezydenta miasta odbiera klucze. Tradycyjnie w Dniu św. Marcina w całej Polsce jada się gęsinę oraz "Rogale Świętomarcińskie".