Owoce rokitnika są jednymi z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy
i zawierają 3 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka, witaminy: E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, oraz makro i mikroelementy, m.in. mangan,żelazo ,bor
Działanie: wzmacniające siły obronne organizmu, przeciwbólowe. Owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych,reumatyżmie,przeziębieniu i chorobach skóry.
Maseczki z owoców rokitnika poprawiają wygląd cery i opóźniają jej starzenie się.
.Dojrzałe owoce rokitnika można jeść świeże a także robić z nich przetwory, takie jak konfitura z cukrem (1 : 1), soki, dżem, nalewki i inne produkty.
Oto kilka przepisów na przetwory:
Rokitnik z cukrem - 1 kg owoców rokitnika, 1 kg cukru. Umyte i podsuszone na sicie owoce zasypać cukrem, wymieszać i przełożyć w szklane słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu (bez pasteryzacji).Piure z rokitnika - 1 kg owoców rokitnika, 1,5 kg cukru. Umyte owoce zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie, przetrzeć przez sito (pestki pozostaną na sicie). Otrzymaną masę wymieszać z cukrem, włożyć do słoików i poddać pasteryzacji.
Sok z owoców rokitnika na słodko - 1 kg owoców rokitnika, 1,5 kg cukru. Dojrzałe, zdrowe owoce przesypujemy cukrem i odstawiamy na 5 do 6 godzin. Następnie stawiamy na piecu i gotujemy na małym ogniu. Póżniej odcedzamy sok, przelewamy do słoików i pasteryzujemy.
Przecier-dojrzałe owoce, oczyścić i zalać w garnku małą ilością wrzątku. Krótko gotować, potem masę przetrzeć i gorącą przełożyć do słoików. Pasteryzować; przez 20 minut. Taki przecier możemy dodawać w niewielkich ilościach do innych przetworów (dżemów, powideł), potraw, wypieków .
Nalewka-Umyte owoce wrzucić do gąsiorka, zasypać 1 kg cukru, zalać alkoholem, szczelnie zakryć, zostawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 miesiące, po czym nalewkę zlać, przelać do innego gąsiorka, a owoce zasypać ponownie 1 kg cukru, przykryć i zostawić na 2 - 3 tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści i wyciągnie cały sok z owoców. Wówczas zlany sok połączyć z nalewką, zakryć, zostawić na 2 - 3 dni uprzednio mocno potrząsnąć gąsiorkiem, aby oba płyny dokładnie się połączyły Rozlać do butelek, zakorkować, wynieść w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 5 - 6 miesięcy. Nalewka ma piękny rubinowy kolor.
Dodam jeszcze ,że z owoców rokitnika można zrobić wspaniałe wino.
Sprzedaje 1 kg. świeżych owoców cenie 24,99 zł
owoce wysyłam z gałązkami razem z nimi waga ok 3 kg!