Kupując jedną szt - kupujecie Państwo
1 kg ŚWIEŻYCH owoców głogu jadalnego
Głóg jadalny:
- Wspiera pracę serca
- Wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego.
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
- Sposób na zaparcia: Owoce głogu zawierają pektyny, wspomagające perystaltykę jelit.
- Doskonałe źródło witamin: Głóg dostarcza witamin z grupy B, w tym witaminę B3 (niacynę).
- Naturalny przeciwutleniacz: Owoce są bogate w antyoksydanty, takie jak kwas askorbinowy, związki fenolowe i karotenoidy.
- Źródło składników mineralnych: Głóg dostarcza potasu, sodu, magnezu, fosforu i wapnia.
- Wspomaganie układu naczyniowo-sercowego: Owoce głogu zawierają flawonoidy, które pomagają w uszczelnianiu naczyń krwionośnych.
Jak wykorzystać owoce głogu?
Głóg jest rośliną niezwykle przydatną w kuchni. Bardzo popularne są zwłaszcza:
- nalewki,
- wino
- dżemy,
- konfitury,
- soki,
- galaretki,
- cukierki głogowe,
- herbaty,
- syrop.
Kwiaty i owoce głogu mogą być też wykorzystywane do przygotowywania naparów.