O aukcji:
Na sprzedaż posiadamy Świeże KASZTANY JADALNE 500g prosto ze słonecznych Włoch!!!
KUPUJĄC 1SZT Kupują Państwo - 500g KASZTANY JADALNE świeże , kraj- Włochy
CIEKAWOSTKA:
Z nadchodzącą jesienią nieodzownie kojarzone są kasztany. Spotykane na włoskich jarmarkach, w małych sklepikach i na wielu rogach ulicznych. We Włoszech bardzo popularne.
Kasztany mogą być jedzone na wiele sposobów. Można je jeść na surowo (obierając z łupiny). Mogą być pieczone (pycha!), nawet na patelni i wtedy nazywają się caldarroste.
Żeby je przygotować, nie trzeba ich obierać, ale należy naciąć im łupinę. To bardzo ważne, bo jeśli się nie natnie kasztany zaczną dosłownie eksplodować od ciepła, które się w nich będzie kumulować.
Zorientujecie się, że są gotowe, kiedy ich łupina przypominać będzie łupinę ziemniaków w mundurkach i będą przyjemnie i słodko pachniały.
Kasztany są też suszone i przygotowuje się z nich mąkę.
W Ligurii mąka ma kolor jasno beżowy, natomiast w innych regionach jest trochę ciemniejsza. Używa się jej do wypiekania chleba, ciast i innych przysmaków. W Ligurii smaży się również placki z kasztanów tzw. frittelle oraz robi się ciasto z rodzynkami i orzeszkami pinii, tzn. castagnaccio.
Fantastyczną cechą jest to, że ciasto z kasztanów pozostają świeże nawet przez dwa tygodnie!