Świeże papryczki importujemy z Hiszpanii. Zamawiamy je we wtorki, czwartki oraz piątki. Składając zamówienie miej na uwadze, że dostawa może potrwać kilka dni.
Naga Jolokia zwana również Bhut Jolokia oraz Ghost Pepper. To jedna z najstarszych odmian papryk pochodząca z Indii. Od 2007 do 2011 roku miała miano najostrzejszej papryki na świecie i z wpisem w księdze rekordów Guinessa.
Poziom ostrości szacuje się od 800.000 – 1.000.000 SHU !
Owoce tej odmiany charakteryzują się nierówną lekko chropowatą powierzchnią i owocowo-pieprzowym aromatem. To połączenie Naga Joloki z Habanero Red Saviną dała Carolinę Reaper.
Gatunek tej papryki chill0i w Indiach ma nie tylko zastosowane w kuchni ale również w lokalnej medycynie tradycyjnej.
Bardzo pikantna Naga Jolokia jest stosowana w potrawach kuchni hinduskiej i orientalnej. Jest doskonałym składnikiem do pikantnych sosów, pieczeni i duszonych mięs. Może stanowić uzupełnienie zupy czy dipu lub dodatek do serów i wędlin oraz warzyw.
Bardzo ostre w smaku.
Kraj pochodzenia: Hiszpania