Przedmiotem oferty jest cała czarna trufla o wadze 31g
Odkryj smak świeżej czarnej letniej trufli Tuber Uncinatum
Sezon: od września do stycznia
Pochodzenie: Istria (Chorwacja)
Tuber Uncinatum jest najbardziej rozpowszechnioną truflą jadalną w Europie. Pod względem molekularnym jest równy Aestivum, ale preferuje zacienione miejsca, a zatem różni się smakiem, zapachem i morfologią zarodników. Czas dojrzewania przypada na okres od września do stycznia.
Mięsista masa wewnętrzna (gleba) dojrzałego Tuber Uncinatum jest jędrna i ciemnobrązowa, poprzecinana wieloma cienkimi, białymi liniami, które nie zmieniają koloru w kontakcie z powietrzem . Ich skórka (peridium) jest ciemna i mniej szorstka niż skórka Aestivum. Ma przyjemny smak i zapach i smakuje lepiej niż trufla letnia.
Czyszczenie
- Truflę należy myć tylko kilka minut przed użyciem, pod zimną wodą i przy użyciu małej szczoteczki.
- Trufle są bardzo delikatne, więc pamiętaj, żeby czyścić je delikatnie , żeby nie stracić ich cennych kawałków .
Konserwowanie
- Zawiń każdą truflę w papier, nie usuwając ziemi.
- Zmieniaj opakowanie każdego dnia.
- Przechowuj w lodówce (+2°C/+4°C) w pojemniku, który musi być otwarty , aby trufla mogła „oddychać”. Aromat uwalniany podczas dojrzewania jest wchłaniany przez mleko, masło, ser i jajka przechowywane w pobliżu trufli.
- Aby w pełni wykorzystać walory czarnej trufli, najlepiej podawać ją w możliwie najprostszej postaci — nie gotowaną, ale startą lub drobno pokrojoną na ciepłym talerzu, co wydobywa jej aromat.
- Doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, jajkami, daniami z surowego mięsa i ryb.
- Aby w pełni docenić smak trufli, należy spożyć ją możliwie najszybciej (za kilka dni).
UWAGA!!!
Każdego dnia trufla wyjęta z ziemi traci trochę na wadze. Ponieważ trufla jest produktem naturalnym, jest to całkowicie normalny proces naturalnego rozwoju trufli.