Babka płesznik (Plantago afra)
W żywieniu stosuje się nasiona wielu gatunków babki jednak najwięcej prozdrowotnych właściwości posiada prezentowana w naszym sklepie babka płesznik. Jej nasiona, bogate w polisacharydy, używane są jako nośnik dla bakterii w probiotykach, składnik pęczniejący w preparatach zmniejszających apetyt i regulujących wypróżnienia.
Działanie prozdrowotne - układ pokarmowy.
Nasiona babki płesznik pomocne są w leczeniu zaparć jak i biegunek ponieważ pochłaniają wodę tworząc w przewodzie pokarmowym żel o przeciwzapalnych właściwościach (skuteczne w zespole jelita drażliwego oraz stanów zapalnych żołądka i jelit). Poprzez zwiększenie objętości pokarmu i upośledzenie wchłaniania tłuszczy wspomaga odchudzanie.
Działanie prozdrowotne - układ oddechowy.
Dzięki właściwościom powlekającym, kisiel z nasion babki działa osłaniająco na górne drogi oddechowe, w połączeniu z ziołami antyseptycznymi jak szałwia, oraz wykrztuśnymi jak eukaliptus lub tymianek stanowi bardzo skuteczny wewnętrzny "okład" na krtań.
Działanie prozdrowotne - skóra.
Napar z nasion w połączeniu z rumiankiem sprawdza się jako okład na skórę i oczy przy stanach zapalnych, atopowym zapaleniu skóry i łuszczycy. Dobrze nawilża i odżywia skórę, ujędrnia, tworzy ochronny mikrofilm. Płesznik jest całkowicie bezpieczny dla niemowląt i osób starszych.
Działanie prozdrowotne - cały organizm.
Polisacharydy z nasion płesznika utrudniają przyleganie do kosmków jelitowych toksyn bakteryjnych łagodząc tym samym objawy infekcji jelitowych. Jej regularne spożywanie pomaga obniżyć poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi.
Przechowywanie i dawkowanie.
Przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub szczelnym pojemniku z dala od źródeł wilgoci. Spożywać według uznania popijając dużą ilością płynów, maksymalnie 6 łyżek stołowych dziennie.
Wartości odżywcze w 100 g produktu.
Wartość energetyczna 1133 kJ/275 kcal
Tłuszcz 7,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,04 g
Węglowodany 13 g
w tym cukry 0,6 g
Błonnik 51 g
Białko 14 g
Sól 0,01 g