W DOBIE PANDEMII WSPIERAMY POLSKIE ROLNICTWO I POMAGAMY NASZYM REGIONALNYM ROLNIKOM - OFEROWANE PRZEZ NAS ŚWIEŻE OWOCE I WARZYWA POCHODZĄ BEZPOŚREDNIO OD ROLNIKÓW Z ZIEMI ŚWIĘTOKRZYSKIEJ.
- Dla bezpieczeństwa produktów przesyłki z warzywami realizujemy od poniedziałku do czwartku (nadania w piątek powodują zablokowanie towaru na magazynach kurierów na 3 dni w nie wiadomo jakich temperaturach). Ze względu na zmiany temperatur powietrza dla osób wybierających paczkomaty, prosimy odbierać warzywa do godziny od ich umieszczenia lub dla osób wybierających kuriera w przypadku braku możliwości ich odebrania, zasugerować pozostawienie przesyłki np. u sąsiada. Zauważamy, że kurierzy, ani punkty odbioru takie jak poczta, żabki itp. nie posiadają chłodni, stąd też CZAS ODBIORU MA BARDZO DUŻE ZNACZENIE DLA ZACHOWANIA ŚWIEŻOŚCI WARZYW. Informujemy, że nie ponosimy odpowiedzialności za "UGOTOWANE" w rozgrzanych metalowych i zamkniętych hermetycznie bez wentylacji powietrza paczkomatach warzywa, spowodowane Państwa zwłoką, lub też w okresie zimowym zwłoka w odbiorze może spowodować przemarznięcie warzyw. Nie ponosimy również odpowiedzialności za zaleganie naszych produktów na punktach odbioru.
- !!! Zakupy czwartkowe z realizacją terminu dostawy na piątek obsługujemy, jeżeli zakup odbędzie się do godziny 12.00, wszystkie transakcje po godzinie 12 przechodzą na termin wysyłki w poniedziałek (np. dokonują Państwo zakupu o godzinie 12.15 - wysyłka następuje w poniedziałek). TU SUGERUJEMY WYBÓR KURIERA INPOST (Poczta Polska realizuje swoje paczki do 48 godzin więc istnieje duże ryzyko, że przesyłka dojdzie dopiero na poniedziałek i warzywa trzymane w NIEOKREŚLONYCH TEMPERATURACH mogą nadawać się po 4 dniach wyłącznie na kompostownik, za co ani my ani Poczta Polska nie bierze odpowiedzialności).
- Informujemy, że w jednej komorze paczkomatu przesyłka nie może przekroczyć więcej jak 20 kilogramów. Jeżeli chcą Państwo dokonać większych zakupów, proszę zamknąć transakcję na 20 kg i wykonać kolejny zakup, tak abyśmy mogli wygenerować większą ilość przesyłek.
- Waga przesyłki kurierskiej nie może przekroczyć 30 kg z opakowaniem (stąd zakupy proszę zamykać na 28 kg ponieważ kartony również mają swoją wagę).
- Dziękujemy za zakupy i zapraszamy ponownie.
Przedmiotem oferty jest 1 sztuka główki pysznej świętokrzyskiej kapusty białej, oberwanej z zielonych liści o wielkości około 17cm-20cm i wadze około 1,70 kg - 2.00 kg (wybór losowy) - prosimy zakładać, że kapusta waży 2 kg przy kalkulacji wagi zbiorczych zakupów.
Wartości odżywcze kapusty surowej (w 100 g)
- Wartość energetyczna, 32,0 kcal
- Białko, 3,02 g
- Węglowodany, 5,42 g
- Cukier, 0,46 g
- Błonnik, 4,00 g
- Tłuszcz, 0,61 g
- Tłuszcze nasycone, 0,06 g
- Tłuszcze jednonienasycone, 0,03 g
- Tłuszcze wielonienasycone, 0,20 g
- Cholesterol, 0 mg, 0 mg
- Witamina C, 35,3 mg
Witaminy
- Witamina B1 - tiamina: 0,05 mg
- Witamina B2 - ryboflawina: 0,13 mg
- Witamina B3 - witamina PP - niacyna: 0,74 mg
- Witamina B5 - kwas pantotenowy: 0,27 mg
- Witamina B6 - pirydoksyna: 0,17 mg
- Witamina B9 - kwas foliowy: 129 µg
- Witamina B4 - cholina: 23,2 mg
- Witamina B12 - kobalamina: 0 µg,
- Witamina A: 251 µg RAE
- Retinol 0 µg 0 µg
- Alpha karoten 14,00 µg
- Beta karoten 2,991 µg
- Beta-kryptoksantyna 28,0 µg
- Likopen 0 µg
- Luteina+Zeaksantyna 4,323 µg
- Witamina E 2,26 mg
- Witamina D 0 µg
- Witamina D 0 i.u.
- Witamina K 437 µg
- Wapń 232 mg
- Żelazo 0,47 mg
- Magnez 27,0 mg
- Fosfor 25,0 mg
- Potas 213 mg
- Sód 17,00 mg
- Cynk 0,21 mg
- Miedź 0,05 mg
- Mangan 0,66 mg
- Selen 1,30 µg
- Woda 89,6 g
- Identyfikacja partii:
- pochodzenie: Polska, woj. świętokrzyskie
- data zbioru: listopad 2020
- termin przydatności: warunki spożywcze
- przechowywanie: suche chłodne miejsce
Podkreślić należy, że o atrakcyjności upraw i płodów rolnych województwa świętokrzyskiego w znacznym stopniu decyduje malowniczość Gór Świętokrzyskich, jednych z najstarszych w Europie, bogactwo lasów Puszczy Jodłowej, uroki krajobrazowe Ponidzia, czyste wody i powietrze oraz grupy skalne. To wszystko czyni, iż nasze produkty, niezaprzeczalnie uprawiane są w jednym z najczystszych ekologicznie regionów Polski.
Polecamy. Będą Państwo naprawdę zadowoleni z zakupu
Świętokrzyska kapusta należy do bardzo mało kalorycznych warzyw – w 100 g jest tylko 29 kcal. Ponadto jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń. W zewnętrznych liściach znajduje się też duża dawka żelaza i kwasu foliowego.Główka kapusty to prawdziwa skarbnica witamin. Zawiera bardzo dużo witaminy C (porównywalnie do cytryny) oraz witamin z grupy B). Znajdziemy w niej też prowitaminę A, witaminy E, K, PP. Dzięki niej możemy wzmocnić układ odpornościowy. Kompleks witamin i minerałów znajdujących się w tym warzywie pozytywnie działa na naszą odporność i pozwala organizmowi bronić się przed atakami wirusów i bakterii, zwłaszcza w sezonie największej liczby zachorowań na przeziębienia i grypę.
Pomimo, że kapusta ma opinię warzywa, które wywołuje wzdęcia i jest ciężkostrawne, tak naprawdę dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Surowe liście kapusty korzystnie działają na przewód pokarmowy i są pomocne w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym (takich jak nieżyt żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba wrzodowa. Uważa się, że jedząc ją regularnie, można uniknąć zgagi i zaparć. Ma też pozytywny wpływ na wątrobę, woreczek żółciowy oraz nerki. Można też stosować ją zewnętrznie. Okłady z liści kapusty to znany od wieków sposób leczenia różnych dolegliwości. Wykorzystuje się je najczęściej na uszkodzenia skóry, czyli oparzenia, wrzody, rany, odmrożenia, ukąszenia owadów, stłuczenia. Okłady ze świeżych, zmiażdżonych liści można też stosować na obrzęki przy zwichnięciach czy zapaleniu stawów. Poza tym taki okład może pomóc na kaszel i katar (przykładany do klatki piersiowej). Lecznicze kompresy można też układać na podbrzuszu, aby pozbyć się zapalenia pęcherza, kolki nerkowej, czy dolegliwości trawiennych.