Świąteczne ciasteczka tradycyjne fafurnuski -KŪČIUKAI
Tradycyjne świąteczne ciasteczka z makiem
waga: 500 g.
Kraj pochodzenia: Łotwa
Najbardziej charakterystyczny przepis przygotowała w latach 60. ubiegłego wieku Waldburga Juraszewska, gospodyni proboszcza w Lignowach Szlacheckich.
Nazwa fefernuski pochodzi z języka niemieckiego "pfeffernusskuchen", gdzie "pfeffer" znaczy pieprz - pierny, a "nuss" - orzech, czyli twardy, a zatem fefernuski to pierne, twarde ciastka.
Przepis:
KŪČIUKAI - MAŁE CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM
500 g mąki uniwersalnej (plus więcej do wałkowania ciasta) 4 tps. MAK 6 tb / s.
Cukier cukrowy 5 g. suche drożdże Szczypta soli 240 ml ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki. olej roślinny W dużej misce wymieszaj mąkę, mak, cukier, drożdże i sól. Wlej wodę i olej do mąki i zacznij mieszać. Możesz to zrobić za pomocą miksera elektrycznego z przystawką do ciasta lub wymieszać ręcznie. Jeśli najpierw wymieszasz ciasto ręcznie, zrób to drewnianą łyżką. Kiedy zaczyna się ciężko pracować, zacznij wyrabiać ręcznie.
Ciasto zagniatać 8 - 10 minut, aż ciasto nie przyklei się do dłoni. Ciasto przełożyć do lekko posypanej mąką miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno się podwoić. Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Gdy ciasto będzie gotowe, weź mały kawałek ciasta i rozwałkuj cienką kłodę, pokrój na małe kawałki, połóż na blasze i piecz przez 10 - 12 minut.
Po upieczeniu kūčiukai pozostaw je do ostygnięcia. Następnie podawaj z mlekiem makowym.
Bardzo dobrze komponują się też z mandarynkami;) MLEKO MAKOWE 250 ml maku Woda do namaczania maku 1,5 l wody na mleko makowe 6-8 łyżek. cukier Mak przełożyć do dużej miski i zalać wodą. Mak namoczyć przez około 12 godzin. Następnie odcedź i dobrze zmiksuj blenderem. Wymieszaj z wodą i dodaj cukier według własnego uznania.
sugartodust