SUSZONE RÓŻY KWIAT bez CHEMII 100g Iran premium
Róża to kwiat, wobec którego praktycznie nie da się pozostać obojętnym. Jej delikatne płatki w połączeniu z ostrymi kolcami, zniewalający zapach i niesamowita gama kolorów czynią z niej prawdziwą królową wśród swojego gatunku.
Róża została po raz pierwszy wyhodowana w starożytnym Rzymie. Co ciekawe, uprawiano ją w specjalnych ogrodach, które poświęcone były wyłącznie roślinom o przeznaczeniu nie tyle ozdobnym, co praktycznym: przyprawom i ziołom leczniczym. W IX wieku nadworni lekarze dynastii Karolingów traktowali różę wyłącznie jako kwiat leczniczy.
Dobroczynne właściwości zarówno róży zwykłej, jak i herbacianej wynikają przede wszystkim z obecności w kwiatach wysokiego stężenia olejku eterycznego. Olejek różany jest uważany za jeden z najcenniejszych olejków na świecie. Znajduje szerokie zastosowanie w perfumerii i kosmetyce.
HERBATA RÓŻANA
Jedną z najbardziej popularnych herbat kwiatowych jest napój z płatków róży herbacianej. Surowiec ten może być stosowany samodzielnie lub do aromatyzowania zwykłych czarnych herbat. Jeśli potrzebujesz "doładowania", jesteś zmęczony, zziębnięty i odczuwasz zmęczenie, zrób herbatę z płatków róży. Bardzo delikatny słodki smak i jasny aromat pomoże Ci się zrelaksować. Herbata z płatków róży jest również środkiem przeciwwirusowym, łagodzącym stres i wspomagającym trawienie. Aby przygotować herbatę z płatków róży, zalej dwie łyżeczki świeżych lub suszonych płatków wrzącą wodą. Należy pamiętać, że jego temperatura nie powinna przekraczać 80 stopni. Po 5 minutach herbata jest gotowa do picia. Zazwyczaj nie dodaje się cukru.
Aromatyczne pąki są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych
- witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy i reguluje morfologię krwi
- witamina K, która normalizuje krzepliwość krwi i pomaga zapobiegać osteoporozie
- witaminy z grupy B, które odpowiadają za metabolizm energetyczny w organizmie, zwiększają odporność na wirusy i bakterie oraz wspomagają pracę układu pokarmowego
- wapń, który odpowiada za tkankę kostną i zębową
- potas, który normalizuje pracę mięśnia sercowego
- miedź, która pomaga przy depresji i zespole chronicznego zmęczenia
- jod, który zwiększa elastyczność ścian naczyń krwionośnych i normalizuje pracę tarczycy.
- żelazo, które bierze udział w syntezie hemoglobiny
- magnez, który ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne, a także pomaga radzić sobie ze stresem
- selen, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych i bierze udział w syntezie kilku enzymów i hormonów
- cynk pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci, jest również potrzebny, aby witaminy z grupy B były prawidłowo wchłaniane przez organizm
- fosfor poprawia zdolności poznawcze, bierze udział w metabolizmie energetycznym i odpowiada za zdrowie mięśni
- mangan bierze udział w syntezie cholesterolu, a także jest środkiem zapobiegającym otyłości wątroby i rozwojowi cukrzycy
- wanad normalizuje morfologię krwi i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
- molibden jest skuteczny w zapobieganiu rozwoju podagry, a także uczestnikiem syntezy szeregu witamin i enzymów.
W składzie płatków róży znajdują się również kwasy cytrynowy i jabłkowy, garbniki, żywice i oczywiście olejek eteryczny, który posiada niezwykle długą listę dobroczynnych właściwośc.Może stymulować układ odpornościowy, poprawiać kondycję gruczołów dokrewnych. Olejek eteryczny normalizuje również pracę przewodu pokarmowego, likwidując objawy dysbakteriozy.
Płatki róży mają właściwości bakteriobójcze, pomagają w gojeniu ran i łagodzeniu trądziku. Dzięki zastosowaniu płatków róży skóra staje się aksamitna i miękka, poprawia się jej koloryt i struktura.
Niewiele osób wie jednak, że w przypadku zapalenia oskrzeli i tchawicy inhalacje parowe można wykonywać również z płatków róży. Woda różana, czyli napar z płatków róży, może pomóc w nerwobólach . Nakłada się go na obszar skóry, na którym dana osoba odczuwa ból. Okłady z wody różanej są również dobre na rwę kulszową i osteochondrozę.