Kurka suszona krojona- pieprznik grzyby suszone
Zbiór 2023 z Atestem ATEST NR 80/2023 - zdjęcie etykiety produktowej wraz z wszystkimi wymogami poniżej!
Zapraszamy do zakupu kurki suszonej z naszej aukcji.
Jedną z metod utrwalania żywności jest suszenie. Kurkę suszy się żeby móc przypomnieć sobie ich smak poza sezonem. W celu „odtworzenia” suszonych kurek, należy je namaczać w zimnej wodzie co najmniej 24 h lub w wersji szybszej pół godziny wcześniej namoczyć w gorącej wodzie.
Po namoczeniu produkt dokładnie wypłukać.
Suszenie pieprznika jadalnego, kurki suszonej:
Suszenie pieprznika jadalnego jest wyjątkowe i wymaga autorskiej metody suszenia. Wszystko w celu zapewnienia aromatu i zapachu, kurki są grzybem bardzo delikatnym w obróbce. Temperatura suszenia kurki przebiega w 40'C. Kurka musi przed suszeniem osiągnąć odpowiednią wilgotność, nie może być zbyt mokra.
Właściwości zdrowotne pieprznika jadalnego:
Kurki posiadają wiele cennych składników odżywczych, chociaż w dziewięćdziesięciu procentach składają się z wody. Kurka jak również inne grzyby leśne to źródło wielu witamin i minerałów:
- witaminy: witamina B1, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina D;
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk;
- składniki odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze, w tym niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.
Kurki są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są bogatym źródłem tiaminy, witaminy B1, której jest w kurce tyle, co w drożdżach piekarskich. Wartość odżywcza kurki to 32 kcal.
Kurki posiadają właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego.