Suszona Okra Bamya Durra
Kuchnia bliskowschodnia opiera się głownie na wykorzystaniu świeżych składników, jednak popularne jest również suszenie warzyw jak np. bakłażana, okry czy papryki gdy są świeże, aby później używać ich poza sezonem. Po usunięciu całej wilgoci, suszone warzywa o intensywnym smaku są gotowe do użycia przez cały rok.
Maleńką suszoną okrę, nawleczoną jak koraliki, można zobaczyć w wielu sklepach z artykułami spożywczymi w Anatolii. Służą przede wszystkim do przygotowania zupy z suszonej okry - popularnego dania w klasycznym menu w środkowej Anatolii, zwłaszcza w Konyi.
Typowe menu weselne w Konya składa się z:
- toygi -zupy jogurtowej,
- etli pilav - ryżu z mięsem,
- ırmik helvası budyniu z kaszy manny,
- zupy z okry,
- pilawu,
- zerde - słodkiego dania z ryżu z szafranem,
- hoşaf - kompotu z suszonych owoców
Zupa z okry przywraca apetyt na dania następujące po deserze!
Suszoną okrę należy wypłukać i gotować przez około 30 minut z 2 łyżkami soku z cytryny - pomoże on zachować kształt warzywu.
Skład: suszona okra
Kraj pochodzenia: Syria
Waga: 150 g