Suszarka MSG-02
Doskonały sposób na utrwalenie smaków i zapachów, które są bogactwem polskich lasów i sadów. Urządzenie szybko i skutecznie suszy nie tylko ulubione grzyby i owoce, ale także warzywa, zioła i kwiaty, zaś regulowane sita umożliwiają suszenie według własnych upodobań i potrzeb.
Funkcje:
- szybko i skutecznie suszy: grzyby, owoce, warzywa, zioła, kwiaty
- 3-stopniowa regulacja nadmuchu gorącego powietrza
- 5 przeźroczystych sit z możliwością regulacji wysokości
Parametry:
- zasilanie: 230 V, 50 Hz
- moc: 400 W
- średnica sita: 33 cm
- EAN: 5901308007126
Owoce
- Suszone owoce, tak jak świeże, zawierają witaminy A i C, jednak inne witaminy, jak np. tiamina (witamina B1) najczęściej przepadają po dodaniu do owoców konserwantów.
- Suszone owoce mają większą zawartość błonnika, poza tym są bogate w potas, miedź, żelazo i mangan.
- Suszone owoce mają podobną ilość przeciwutleniaczy co niektóre świeże owoce, zwłaszcza suszone śliwki – ilość przeciwutleniaczy jest podobna do ilości zawartej w świeżych jagodach.
Grzyby suszone
Jednym z najstarszych sposobów jest suszenie grzybów, poddane temu procesowi zachowują w sobie dużo białka lecz zmniejsza się zawartość witaminy C