Suszarka NIEWIADÓW 970.02 PP
Doskonały sposób na utrwalenie smaków i zapachów, które są bogactwem polskich lasów i sadów. Urządzenie szybko i skutecznie suszy nie tylko ulubione grzyby i owoce, ale także warzywa, zioła i kwiaty, zaś regulowane sita umożliwiają suszenie według własnych upodobań i potrzeb.
Funkcje:
• 2 stopnie mocy suszenia,
• posiada podwójne zabezpieczenie termiczne - automatyczny
ogranicznik temperatury chroni urządzenie przed przegrzaniem,
• 4 białe sita ; wysokość sit 5 cm,średnica sit 30 cm (możliwość powiększania o dodatkowe sita).
Najważniejsze parametry:
- Moc - 500 W
- Ilość stopni suszenia 2
- Ilość sit 4
- Funkcja pakietowania sit
- Zabezpieczenie przed przegrzaniem
- Materiał obudowy tworzywo sztuczne
- Okres gwarancji 24 miesiące
Owoce
- Suszone owoce, tak jak świeże, zawierają witaminy A i C, jednak inne witaminy, jak np. tiamina (witamina B1) najczęściej przepadają po dodaniu do owoców konserwantów.
- Suszone owoce mają większą zawartość błonnika, poza tym są bogate w potas, miedź, żelazo i mangan.
- Suszone owoce mają podobną ilość przeciwutleniaczy co niektóre świeże owoce, zwłaszcza suszone śliwki – ilość przeciwutleniaczy jest podobna do ilości zawartej w świeżych jagodach.
Grzyby suszone
Jednym z najstarszych sposobów jest suszenie grzybów, poddane temu procesowi zachowują w sobie dużo białka lecz zmniejsza się zawartość witaminy C.