Opis
SUSZ WIGILIJNY MIESZANKA KOMPOTOWA 250g
- tradycyjny susz wigilijny
- niezbędny do wigilijnego kompotu i innych świątecznych potraw
- wyjątkowo aromatyczny
Susz wigilijny to główny składnik wigilijnego kompotu. Na jego bazie przygotowywana jest często wigilijna zupa owocowa. Powstałe z niego potrawy są uwielbiane szczególnie przez najmłodszych, a dorosłym przypominają o bożonarodzeniowej tradycji i czasach dzieciństwa. Zapachu suszu wigilijnego wypełniający całe mieszkanie to nieodłączny element tradycyjnych świąt.
Składniki mieszanki wigilijnej
Gotowy susz wigilijny to kompozycja suszonych i wędzonych owoców, najczęściej jabłek, gruszek, moreli i śliwek. Mieszanka kompotowa jest jedynie bazą, a zarazem najważniejszym elementem udanej zupy owocowej lub pączu. Można wzbogacić ją o korzenne przyprawy, ulubione słodzidła i inne dodatki. Susz kupowany u nas to starannie wybrana kompozycja gruszek, jabłek i śliwek. Jest idealny zarówno dla miłośników delikatnych smaków, jak i zwolenników mocnych, aromatycznych przypraw. Dla uzyskania intensywniejszego smaku można wzbogacić go o goździki, rodzynki, morele czy cynamon.
To tradycja od wielu lat
W wielu domach kompot z suszu jest tak samo ważny jak każda z 12 potraw. Napój z mieszanki owoców wspomaga trawienie, mobilizując układ pokarmowy do poradzenia sobie z nieprzyzwoitą ilością zjedzonych świątecznych potraw. Dodatkowo dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów.
Składniki
Owoce wędzone w zmiennych proporcjach: śliwka z pestką, jabłko, gruszka, jabłko suszone (jabłko, substancje konserwująca: pirosiarczan sodu).
Przepis
Przygotowanie kompotu lub zupy owocowej z gotowego mixu wigilijnego to całkiem prosta sprawa. Susz wystarczy zagotować z wybranymi korzennymi przyprawami oraz dodać sok z pomarańczy i/lub ulubione bakalie. Całość należy gotować około 15 minut, aż do uzyskania miękkości owoców. Następnie warto odstawić kompot na kilka godzin, tak by smaki mogły się przeniknąć. W przypadku zupy owocowej proces przygotowania wygląda bardzo podobnie. Aby danie było treściwe, warto dodać do niego ulubiony makaron. Można to zrobić podczas gotowania owoców – w tym samym garnku, wówczas zupa będzie bardziej gęsta – lub dodać na koniec ugotowane i odcedzone wcześniej kokardki lub nitki.
Susz wigilijny może być stosowany nie tylko do przygotowania świątecznego kompotu i zupy, ale także jako samodzielna, zdrowa przekąska.
Wartość odżywcza produktu w 100g
wartość energetyczna 873kj / 207kcal
tłuszcz <0,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g</p>
węglowodany 43g w tym cukry 31g
Błonnik 12g
Białko 1,7g
Sól** 0,02g
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Zastosowanie
Idealna kompozycja owoców suszonych do przygotowania kompotu wigilijnego, sprawdza się nie tylko podczas wigilijnej kolacji, ale również jako baza do przygotowania codziennych kompotów z owoców suszonych.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.