Ich ogromne znaczenie dostrzeżono w kuchni azjatyckiej, szczególnie japońskiej. Listki nori House of Asia zawierają w swoim składzie niezwykłe bogactwo minerałów i substancji odżywczych. Dzięki nim skutecznie obniżają poziom cholesterolu oraz wysokie ciśnienie, jak również wpływają odżywczo na stan skóry i włosów. Oprócz niezapomnianych walorów smakowych i odżywczych, ich intensywny, ciemnozielony kolor w zestawieniu z bielą ryżu oraz z innymi kolorami pozostałych składników dają fantastyczny efekt tworząc znakomitą dekorację dania! Prócz owiniętych w nori sushi, najczęściej używa się go do japońskich kanapek z ryżu. Spory kawałek arkusza dodawany jest również do niektórych rodzajów zup, zaś pokruszone nori używane jest jak suszone zioła, posypuje się nim potrawy, szczególnie ryż, makarony i potrawy z jajek.
Składniki:
prażone algi morskie (Porphyra Yezoensis)
Wartości odżywcze:
- wartość energetyczna 1650/391 kj/kcal,
- tłuszcz 5.5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g,
- węglowodany 37 g, w tym cukry 0 g,
- białko 44 g,
- sól 2,4 g
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dane producenta/dystrybutora:
DE CARE GROUP SP. Z O.O. I WSPÓLNICY SP. KOMANDYTOWA