Surstromming Roda Ulven kiszone śledzie 300g
Najmocniejsze surströmming prosto ze Szwecji.
Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku.
Bałtycki śledź jest łowiony w okresie wiosny (kwiecień, maj) w momencie, gdy jest jeszcze przed tarłem. Ryby umieszczane są w beczkach w specjalnej solankowej zalewie przez kilka tygodni, gdzie w odpowiedniej temperaturze następują procesy fermentacji. Na początku lipca doskonale zakonserwowane śledzie są zamykane w szczelne puszki. Proces kiszenia i fermentacji nadal postępuje, przez co puszki, po pewnym okresie, mogą mieć mocno wypukłe dekle – od naprodukowanych wewnątrz gazów kształtem przypominają piłkę.
Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya.
Zakup śledzi Surstromming to niezwykły pomysł na niecodzienną imprezę, prezent, osiemnastkę. Wszelkiego rodzaju otrzęsiny,oczepiny czy wieczory kawalerskie oraz inne imprezy stanowią idealną okazję, aby nabyć Surstromming.
Wedle wielu osób Surstromming uchodzi za najobrzydliwszą potrawę świata - tylko teraz masz możliwość pokazania jak twardy jesteś jedząc Surstromming.
Termin przydatności minimum 06/2023
Puszki mogą być porysowane nie wpływa na zawartość