Surstromming kiszone śledzie Hel Kallax 710 g
Surströmming oznacza w języku polskim kiszone śledzie. Jest to jeden z najbardziej tradycyjnych i zarazem nietypowych przysmaków szwedzkiej kuchni. Śledzie łowione są w okresie wiosennym i umieszczane w beczkach razem z wodą solankową, pod wpływem której przez kilka miesięcy ulegają procesowi fermentacji. W taki sposób powstaje ich wyjątkowy smak i zapach. W następnym kroku pakowane są do puszek i sprzedawane w szwedzkich sklepach pod koniec lata. Przez pozostałą część roku ich dostępność jest limitowana, co sprawia, że są jeszcze bardziej wyjątkowe.
W tradycyjny sposób jedzone są z ciemnym pieczywem, tzw. tunnbröd, posiekaną czerwoną cebulą i ugotowanymi ziemniakami.
Uwaga! Podczas procesu fermentacji ulatnia się gaz, który nadaje puszkom wypukły kształt (wieczko puszki wybrzusza się). Nie jest to wada produktu.
Na życzenie klienta wystawiam rachunek.
SKŁADNIKI: śledzie, woda, sól
Waga produktu: 710 g, w tym 475 g śledzi
Przechowywać w temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza.
Termin przydatności do spożycia: 31.12.2024 r.