Kruszone ziarna kakao - otrzymano z najwyższej jakości ziaren kakowca. Przetwarzane są w niskich temperaturach w celu zachowania maksymalnej ilości składników odżywczych. Chrupiące, smaczne i pożywne kawałki obranych i pokruszonych ziaren charakteryzują się wytrawnym, kakowym smakiem. Stanowią podstawowy składnik czekolady, będąc jednocześnie bazą dla wielu produktów czekoladowych.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna 2621kJ/ 626kcal, Tłuszcz 51g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 30g, Węglowodany 29,4g, w tym cukry 15g, Błonnik 15g, Białko 12,4g, Sól 0,1g.
Zastosowanie:
Świetna alternatywa dla czekoladowych przekąsek, jak również dodatek do musli, jogurtów, ciast, kawy, gorącej czekolady czy deserów.
Każdy z nas lubi czekoladę. Ta jednak nie zawsze jest zdrowa i naturalna. Jeśli wiec chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, zamiast czekolady wybierz czyste ziarna kakaowca- najlepiej już pokruszone. Możesz dodać je do deserów, owsianki, szejków, a nawet do kawy czy nawet potraw mięsnych.
Właściwości:
- zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego żelaza oraz magnezu, dzięki czemu poprawia działanie układu nerwowego oraz krwionośnego, wpływa na sprawny umysł, silne mięśnie i mocne kości
- ma też inne minerały takie jak: siarka, wapń, cynk, chrom, miedź, mangan, potas
- zawiera witaminę i kwasy tłuszczowe omega-6
- teobromina i kofeina zawarte w kakao działają pobudzająco, niwelują zmęczenie
- duża ilość przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się i chroni przed nowotworami
- ziarna kakao zawierają anandamid, który naturalnie produkowany jest po wysiłku fizycznym i w czasie wypoczynku; oddziałuje na mózg i sprawia, że czujemy się lepiej
- ziarna kakaowca zawierają fenyloetyloaminę, która wpływa na lepszą czujność oraz pomaga lepiej się skupić
- mają także tryptofan, który działa antydepresyjnie i ma znaczenie dla pracy naszego mózg