Żurawina CRAN FLORA plus Ester C
Żurawina z niekwasową witaminą C.
Preparat firmy Solgar zawiera pełnowartościowy koncentrat żurawiny wielkoowocowej oraz witaminę C w postaci nie kwasowej – Ester-C®.
Witamina C zawarta w suplemencie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, a także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Składniki
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Żurawina (koncentrat 50:1, ekwiwalent 40 g świeżych owoców żurawiny) – 800 mg
Witamina C (Ester-C® – L-askorbinian wapnia) – 200 mg (250% RWS*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
żurawina (koncentrat 50:1); witamina C (Ester-C® – L-askorbinian wapnia); substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Lactobacillus acidophilus La-14®; maltodekstryna, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; dwutlenek krzemu.
La-14® jest zarejestrowanym znakiem towarowym DuPont lub podmiotów stowarzyszonych. Ester-C® jest zarejestrowanym znakiem towarowym The Ester C Company.
Sposób użycia
Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Nieotwartą butelkę przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Dla kogo
• Dla osób, które chcą włączyć w swoją dietę skoncentrowaną formę owoców żurawiny; • Dla osób, które potrzebują wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, odpornościowego, nerwowego i moczowego.
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Świeże owoce żurawiny w naturalny sposób stanowią bogate źródło polifenoli (przeciwutleniaczy). Zawierają więcej polifenoli w porcji (373 mg polifenoli na 50 g owoców2) w porównaniu z innymi owocami takimi jak wiśnie, jagody, jabłka, winogrona, jeżyny czy truskawki. Proantocyjanidyny to najczęściej występujące polifenole w żurawinie, natomiast antocyjany nadają jej charakterystyczny czerwony kolor3.
• Niektóre szczepy Lactobacillus acidophilus (np.: LB-SCS) wykazują antagonistyczne działanie zarówno w badaniach in vitro jak i in vivo na modelu laboratoryjnym przeciwko szczepom Helicobacter, które zamieszkują żołądek4.
• Probiotyki są odporne na działanie enzymów trzustkowych, kwasów i żółci. Przyłączenie probiotyków do błony śluzowej jelita jest uważane za ważny element dla modulacji immunologicznej (jelito jest największym organem odpornościowym organizmu)5. Badanie in vitro wykazało, że szczep La-14® wpływał na modulację funkcji elementów układu odpornościowego m.in. poprzez aktywację wydzielania interleukiny 10 (IL-10), która może hamować wydzielanie cytokin prozapalnych6.
• Metaanalizy wskazują, że zastosowanie żurawiny wielkoowocowej może mieć korzystny wpływ na drogi moczowe (metaanaliza badań przeprowadzonych na grupach zdrowych kobiet7).
• Przeprowadzono badanie na grupie kobiet przed menopauzą, które w przeszłości posiadały dolegliwości z układem moczowym8. Suplement diety zawierał szczepy probiotyczne (L. acidophilus PXN 35 i L. plantarum PXN 47 w sumie ponad 500 milionów szczepów probiotycznych), ekstrakt z żurawiny wielkoowocowej (18 mg ekwiwalentu proantycyjanidyn żurawinowych) oraz witaminę A (160 μg ekwiwalentu retinylu). Kobiety spożywały jedną kapsułkę suplementu diety dwa razy dziennie przez 26 tygodni. Wyniki wskazują, że zastosowany suplement diety był bezpieczny i skuteczny w odniesieniu do funkcjonowania układu moczowego u dorosłych kobiet przed menopauzą.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
Nie zawiera
- produkt bezglutenowy
- pszenicy
- skrobi
- produktów mlecznych
- soi
- sztucznych substancji przedłużających trwałość
- aromatów, barwników
- substancji słodzących
Bibliografia
1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178. 2. J. Agric. Food Chem. 2011; 49(11):5315-5321. 3. R. R. Watson, V. R. Preedy, S. Zibadi, Polyphenols: Prevention and Treatment of Human Disease (Second edition), Academic Press, 2018. 4. App. Env. Microbiol. 1998; 64(11):4573-4580. 5. Antonie van Leeuwenhoek 2002; 82:279–289. 6. FEMS Immunol. Med. Microbiol. 2003; 38(2):165-172. 7. J. Nutr. 2017; 147(12):2282-2288. 8. Expert Rev. Anti. Infe. Ther. 2019; 17(9):733-740.