CENA DOTYCZY JEDNEJ ŚREDNIEJ POJEDYŃCZJ BULWY,
Przy zakupie każdych 10 sztuk, dodatkowe 2 bulwy gratis.
SPRZEDAJE BULWY JAKO PRODUKT KOLEKCJONERSKI
Gatunek roślin z rodziny szczawikowatych, rosnących dziko i uprawianych w Andach. Bulwy wykorzystywane są od wieków w tradycyjnej kuchni Indian peruwiańskich i boliwijskich.
Jest wiele odmian tego gatunku. Różnią się miedzy sobą kolorami oraz kształtem bulw. Na pozostałych aukcjach mam wystawione inne warianty tej rośliny. Mam ich około 40. W przyszłym roku możliwe ze będą dostępne również na allegro.
Bulwy mogą być spożywane na surowo, lecz mają dość cierpki smak, spowodowany stosunkowo dużą zawartością kwasu szczawiowego. Po wystawieniu na działanie słońca przez kilka dni, stają się słodsze. Najczęściej spożywa się je po ugotowaniu lub upieczeniu, jako dodatek do zup, mają wtedy smak bardziej mączny, podobny do ziemniaków.
Jadalne są także liście, kwiaty i korzenie. Jest doskonałym źródłem witaminy C, potasu i żelaza.
Część nadziemna przypomina wyglądem koniczynę. Ma kwaśny smak.
Można ją stosować jak szczaw do gotowania zupy lub do sałatek.
Oca to roślina krótkiego dnia- wytwarzanie bulw zaczyna sie późną jesienią. W obszarach gdzie występują wczesne przymrozki jesienne należy zabezpieczyć krzaczki fizeliną.
Roślina ma płożące sie łodygi które mogą mieć około metra. W wielu miejscach gdzie łodyga styka się z ziemią również powstaną bulwki oca.
Dużo informacji można wyczytać na tej stronie
http://downtheplot.com/oca.php
(przeglądarka chrom przetłumaczy tekst)