Sumo - japońska czarka do herbaty matcha
Ceramiczna czarka japońskiej produkcji do przygotowania herbaty Matcha. Ręcznie robiona. Średnica 11,5, wysokość 6,5cm.
Do naczynka należy wsypać odpowiednią ilość herbaty matcha a następnie roztrzepać ją specjalną miotełką Chasen po dolaniu niewielkiej ilości wody. Następnie uzupełnić naczynko do pełna i już możemy rozkoszować się smakiem wspaniałej zielonej herbaty. Średnica naczynka pozwala na wygodne używanie miotełki.
Wzór wysyłany jest losowo
Jak przygotować matchę?
- Do filiżanki, kubka lub tradycyjnej czarki (chawan) wsypać 0,5- 1 łyżeczkę herbacianego proszku
- Rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać
- Następnie dolać gorącej wody (70- 80 °C). Można też zalać proszek bezpośrednio wodą o tej temperaturze.
- Końcowym etapem jest spienienie napoju za pomocą tradycyjnej bambusowej miotełki chasen lub elektrycznego spieniacza do mleka.
Dobrze przygotowana matcha, powinna mieć jednorodną, jasnozieloną konsystencję.