Sumak Octowiec ‘Dissecta’
Ta odmiana sumaka dorasta do 2–3 m wysokości. Czerwone owoce pojawiają się w październiku. Kwiaty mają kremową barwę Roślina miododajna, kwitnie w czerwcu jest rośliną tolerancyjna w stosunku do jakości i kwasowości gleby. Najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach. Jest odporny na zanieczyszczenia powietrza oraz zasolenie gleby, dlatego nadaje się do miejskich parków oraz zieleni publicznej w miastach, nadaje się do małych ogrodów przydomowych ze względu na ciekawy pokrój oraz jesienne przebarwienia liści.
Uprawa i ciekawostki
- duża wytrzymałość na niesprzyjające warunki siedliskowe z małymi wymaganiami uprawowymi
- doskonale znosi susze i dobrze odporny na niskie temperatury
- Jego wysuszone i sproszkowane owoce to bowiem znana i ceniona w Azji i na południu Europy przyprawa o wyrazistym aromacie i kwaskowatym smaku. W kuchni wykorzystuje się ją głównie do przyprawiania tłustych potraw z baraniny i wieprzowiny oraz dań z jagnięciny, drobiu, ryb, owoców morza i warzyw.
- Owoce "naszego" sumaka octowca są natomiast niekiedy wykorzystywane do przyrządzania orzeźwiającego napoju o kwaskowatym smaku. Mimo iż uznawane są za jadalne, niektóre źródła sugerują, że mogą mieć właściwości trujące, dlatego dla własnego bezpieczeństwa, lepiej jednak ich nie próbować.