Sumak 50g ABIDO
Oryginalna nazwa: soumac - سماق
Skład : Sumak
Alergeny : -
Producent : ABIDO
Kraj pochodzenia : Liban
Sumak ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera kwas galusowy , wykazujący działanie antywirusowe i przeciwgrzybicze. Co najważniejsze, bordowe owoce są w stanie hamować rozwój komórek rakowych w organizmie.
Swoje właściwości zawdzięcza także kwercytynom, które hamują uwalnianiehistaminy , dzięki czemu przyprawa jest lekiem przeciwalergicznym.
——————————————
Sumak to przyprawa wykorzystywana przede wszystkim w kuchni arabskiej. W skali ORAC (czyli skali oceniającej możliwość pochłaniania wolnych rodników tlenowych), znajduje się ona w samej czołówce. Sumak jest więc skarbnicą antyoksydantów. Sprawdź, jak spożywanie tej przyprawy może wpłynąć na organizm.
Sumak to egzotyczna bomba przeciwutleniaczy. To egzotyczna przyprawa popularna w kuchni arabskiej. Warto jednak włączyć ją do codziennego jadłospisu, ponieważ zawiera moc przeciwutleniaczy. A co za tym idzie redukuje stany zapalne. Choroby serca, osteoporoza, cukrzyca - to tylko niektóre choroby powiązane z powstaniem stanu zapalnego w organizmie.
Spożywanie sumaku może zmniejszyć ryzyko powstania stanu zapalnego i chorób z nim związanych. Zmniejsza ryzyko powstania infekcji. Sumak jest również źródłem witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy, a przez to zapobiega rozwojowi infekcji, łagodzi również przebieg przeziębienia.
Działa antybakteryjnie, sumak hamuje rozwój szkodliwych bakterii w organizmie, może być bronią w walce z Salmonellą. Sprawdza się również jako naturalne antidotum na biegunkę. Reguluje poziom cukru we krwi, sumak pomaga regulować ilość cukru we krwi, dzięki właściwości redukowania poziomu insuliny.
————————————
Sumak jest kwaśny, cierpko-owocowy, orzeźwiający (smakuje trochę tak, jakbyśmy wymieszali skórkę startą z cytryny z odrobiną soli). Dlatego w Libanie, Turcji czy Iranie jest głównym kwaśnym składnikiem potraw (my zazwyczaj stosujemy sok z cytryny i ocet, Hindusi tamaryndowiec, a Japończycy sok z yuzu). Sumakiem przeważnie nacierane są mięsa, drób i ryby przeznaczone do grillowania i pieczenia. W kuchniach krajów kaukaskich dodaje się go do tłustych mięsnych potraw, zwłaszcza gulaszy.
Do czego go stosować?
Posypane sumakiem potrawy stają się kwaskowe i lekko cierpkie. Jeśli lubimy ten smak, sumakiem możemy przyprawić właściwie każde danie (nawet owoce, w zimie np. melony i mango, latem – truskawki). Używamy go jako zamiennika soku i skórki z cytryny. UWAGA! Smak i aromat sumaku szybko się ulatnia, dlatego do ciepłych potraw dodajemy go pod koniec gotowania. Chyba że chcemy, by nadał potrawom piękną czerwoną barwę – za pomocą sumaku możemy pokolorować np. risotto. Wystarczy dodać łyżeczkę przyprawy do wrzącej wody i ugotować w niej ryż.
Więcej: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,137782,24372063,sumak-co-to-jest.html
Jak go używać?
Sumak ma tę zaletę, że wydobywa i podkreśla smaki innych składników potrawy. Jeśli chcemy go użyć np. do kurczaka, wystarczy 1/2 łyżeczki sumaku na każde udko lub filet z piersi. UWAGA! Sumak jest nie tylko cierpki i kwaśny, ale także słonawy! Jeśli przyprawiamy nim dania, dodajemy już niewiele soli (lub w ogóle z niej rezygnujemy)
Więcej: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,137782,24372063,sumak-co-to-jest.html
—//——————//——————-//——————//—
Sklep Śródziemnomorski Fenicja
ul.Świętokrzyska 32 (vis-a-vis Pałacu Kultury i Nauki) Warszawa