Stevia Sweetiva
3 x 500 tabletek
Zdrowa alternatywa dla białego i brązowego cukru, słodzik wyprodukowany z liści stewia rebaudiana rośliny od stuleci wykorzystywanej w Ameryce Południowej. Langsteiner Stevia Sweetiva to słodzik stołowy na bazie glikozydów stewiolowych w wygodnej formie tabletek. Doskonały do słodzenia zimnych i gorących napojów, bezpieczny dla diabetyków.
Zalety naturalnego słodzika:
- zawiera naturalne glikozydy stewiolowe,
- idealny jako "słodzik stołowy",
- można go wykorzystywać podczas gotowania i pieczenia (jest stabilny termicznie),
- może być długo przechowywany,
- dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu,
- wygodna forma tabletek ułatwiająca precyzyjne odmierzenie ilości.
Powszechnie znane właściwości fizyczne i chemiczne stewii:
- jest od 250 do 450 razy słodsza od sacharozy (cukru),
- naturalny słodzik bez kalorii,
- odporna na wysokie temperatury do 200oC,
- stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach (pH w granicach 3-9),
- nie ulega procesowi fermentacji,
- rozpuszczalna w wodzie i alkoholu,
- bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę i fenyloketonurię.
Stołowy słodzik Langsteiner Stevia Sweetiva dzięki wygodnej formie tabletek doskonale nadaje się do słodzenia napojów (ciepłych i zimnych). Jest odporny na wysokie temperatury, dlatego może być stosowany jako zdrowy zamiennik cukru podczas gotowania, pieczenia ciast i przygotowywania owocowych przetworów.
Langsteiner Stevia Sweetiva powstał na bazie naturalnych glikozydów stewiolowych otrzymywanych z wysokooczyszczonych ekstraktów z liści stewii rebaudiana. Niewątpliwą zaletą słodzików opartych na stewii jest to, że nie wpływają na poziom glukozy we krwi, mogą więc być stosowane do obniżenia kaloryczności słodkich produktów spożywczych takich jak przetwory, lody, czy wyroby cukiernicze. Tak więc zarówno diabetycy, jak i osoby odchudzające się mogą używać
Langsteiner Stevia Sweetiva zamiast cukru i innych mniej zdrowych słodzików i dzięki temu nie rezygnować ze swoich ulubionych słodkich potraw.
Skład
Składniki: wypełniacz diwęglan sodu (E500), regulator kwasowości – sól sodowa kwasu cytrynowego (E331), substancja słodząca – glikozydy stewiolowe, środek oddzielający l-leucyna.
Dawkowanie
Sposób użycia naturalnego słodzika na bazie glikozydów stewiolowych Langsteiner Stevia Sweetiva:
Stosować jako zamiennik białego cukru i innych substancji słodzących do słodzenia napojów, dosładzania deserów, szejków lub jako dodatek do wypieku ciast.