Stewia słodzik pastylki 2000szt NatVita
Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna i wykazuje, potwierdzone badaniami. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru.
Odmian stewii jest ok. 150 i tylko jedna posiada drogocenne dla podniebienia i dobroczynne dla zdrowia słodkie liście. Jest to Stevia Rebaudiana bertoni, która jest aż 30 razy słodsza od cukru. Stewia jest bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i substancje słodzące.
Składniki (1 pastylka 60 mg): substancja słodząca: erytrytol, glikozydy stewiolowe; środek spulchniający: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: kwas winowy; substancja przeciwzbrylająca: l-leucyna.
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:, % RWS *
- Wartość energetyczna: 209 kJ / 50 kcal, 3.0 %
- Tłuszcz: 0 g, 0 %
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g, 0 %
- Węglowodany: 55 g, 21.15 %
- - w tym cukry: 0 g, 0 %
- - w tym polialkohole: 55 g, -
- Błonnik: -, -
- Białko: 1.5 g, 3.0 %
- Sól: 5.5 g, 91.67 %
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: 1 lub 2 pastylki dodać do napoju lub żywności. Do pieczenia, gotowania.
Uwagi: Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.