STEVIA LIŚCIE SUSZONE
100g
To liście Stevii całe lub mielone. 10-15 x słodsze od cukru .
Słodkość liści jest zależna od pogody roku uprawowego. Suszone na słońcu.
Mieszkańcy Paragwaju i Brazylii od stuleci używają "słodkich liści" do osładzania gorzkiego smaku ziołowych napojów leczniczych i herbaty. Od blisko dwudziestu lat Japończycy stosują ekstrakt z liści tej rośliny jako bezpiecznego, naturalnego, niekalorycznego słodzika. W wielu innych krajach wzbudza ona ogromne zaciekawienie i jest tematem niezliczonych rozpraw naukowych, ponieważ może zrewolucjonizować naszą dietę, a tym samym cały rynek spożywczy. Rośliną tą jest STEWIA, w wolnym tłumaczeniu "słodkie liście", w botanice znana jako Stevia Rebaudiana.
Pochodząca z Paragwaju Stevia Rebaudiana Bertolini została odkryta i opisana z końcem XIX-tego stulecia przez włoskiego badacza Moisesa Giacomo Bertoliniego, któremu także zawdzięcza swoją nazwę. Nie wiadomo z jakich przyczyn, w maju 1997 roku UE sporządziła ustawę, która zabraniała uprawy i handlu stevią na terytorium krajów należących do Unii. Fakt ten tym bardziej zaskakuje, iż ustawa w dość przejrzysty sposób reguluje sposób postępowania w odniesieniu do produktów żywnościowych. Według niej bowiem nowe produkty wymagają zezwolenia na podstawie naukowego atestu, w przeciwieństwie do tradycyjnych, które dopuszczane są na rynek bez zezwolenia, z uwagi na ich bezpieczeństwo potwierdzone przez długoletnie użytkowanie. Stevia traktowana jest jako nowy produkt, mimo, iż używa się jej w UE od ponad 15 lat, a w Ameryce Południowej znana i używana jest od wieków! W tym czasie nie zanotowano żadnych skutków ubocznych stosowania tej rośliny.
*******************************************************
Dlaczego dopiero teraz Stevia pojawiła się jako produkt spożywczy w UE?
Aby uzyskać aprobatę UE, Stevia musiała zostać gruntownie przebadana. Należało wykluczyć wszystkie jej przeciwwskazania i potwierdzić jej słodkość. Na badania nad Stevią wydano wiele milionów euro.
Od grudnia 2011 roku w krajach Unii Europejskiej Stevia figuruje jako produkt spożywczy.
Czy można używać Stevii do gotowania i pieczenia?
TAK! Można używać jej w kuchni. Uwaga: Stevii należy używać w zupełnie innych proporcjach jak konwencjonalnego cukru.
Czy Stevia może całkowicie zastąpić konwencjonalny cukier?
Z powodu swoich właściwości Stevia na pewno będzie używana w wielu niskokalorycznych produktach. Coca-cola zgłosiła już około 30 patentów na niskokaloryczne produkty. Kiedy dokładnie Stevia zawojuje nasz rynek – to trudno określić.
Nasz produkt został poddany gruntownym badaniom mikrobiologicznym na czystość glikozydu oraz na zawartość pestycydów i metali ciężkich.
Jak dobry i zdrowy jest nowy cukier Stevia?
Stevia uważa się za nową, naturalną alternatywę dla cukru. Substancja ta jest od 30 - 300x słodsza od konwencjonalnego cukru, nie tuczy, ani nie powoduje próchnicy. Od grudnia 2011 w krajach Unii Europejskiej Stevia figuruje jako produkt spożywczy. Jaka jest prawda o cukrze z tej rośliny? Dziś chcemy odpowiedzieć na najważniejsze nurtujące wszystkich pytania.
Czym jest?
Stevia pozyskiwana jest z rośliny Stevia Reubaudiana, ta nazywana jest również „miodowym zielem” lub „słodkim zielem”.
Skąd pochodzi?
Szwajcarski botanik Moises Giacomo Bertolini odkrył tę roślinę w 1887 roku w czasie swojej podróży po Ameryce Północnej.
Jak jest słodka?
Roślina jest ok. 30 x słodsza od konwencjonalnego cukru, ale podczas procesu przeróbki dochodzi do zwiększenia nawet do 300x.
Czy Stevia jest zdrowsza od zwykłego cukru?
TAK! Konwencjonalny cukier może prowadzić do wielu chorób, np. próchnicy, nadwagi czy też zaburzeń układu naczyniowego. Stevia nie zawiera prawie żadnych kalorii, jest polecana także dla diabetyków. Plotka, że Stevia może doprowadzić do impotencji jest nieprawdziwa!
Jakie produkty można słodzić Stevią?
W przemyśle spożywczym Stevia jest wykorzystywana do produkcji musli, konserw rybnych, chipsów, niskokalorycznych jogurtów i lodów. Używa się jej również do konfitur, wyrobów czekoladowych, zup, bulionów, czy też do produkcji bezalkoholowego piwa. Dzieki przypisanemu do Stevii numerze E960, można sprawdzić na opakowaniu, czy została ona użyta przy produkcji.
Krótkie opisy produktów
Stevia Steviosid
Jest to biały rafinowany proszek Instant z Liści Stevii ,ok 300 x słodszy od cukru , bez zapachu .
Produkt wolny od: Cukru , Drożdży, Glutenu, Mleka ,Laktozy, Jaj, Aromatów i innych chemicznych substancji oraz sztucznych słodzików.
Nie wywołuje efektów toksycznych. Nadaje się dla Diabetyków.
Z uwagi na lekkość trudno rozpuszcza się w wodzie , pływając po powierzchni.
Laboratoryjnie sprawdzony w BRD. Spełnia wszystkie wymogi produktu spożywczego.
STEVIA TABS
Na bazie Steviosidu
Zawartość; Steviosid, Sodium,Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.
Produkt wolny od: Cukru , Drożdży, Glutenu, Mleka ,Laktozy, Jaj, Aromatów i innych chemicznych substancji oraz sztucznych słodzików.
Nie wywołuje efektów toksycznych. Nadaje się dla Diabetyków.
1 tabletka odpowiada ok.1 łyżeczce cukru rafinowanego.
Wyprodukowany i laboratoryjnie sprawdzony w BRD. Spełnia wszystkie wymogi produktu spożywczego.
Stevia – STREUSSE
Inaczej posypka cukrowa na bazie Erythritolu (cukier wydobywany z naturalnego cukru winogronowego) z dodatkiem Steviosidu. Z tego powodu jego słodycz spada do równo miernika wartości cukru rafinowanego 1:1.
Produkt wolny od: Cukru , Drożdży, Glutenu, Mleka , Jaj, Aromatów i innych chemicznych substancji oraz sztucznych słodzików.
Nie wywołuje efektów toksycznych. Nadaje się dla Diabetyków.