Kuchnia polska
Stanisław Berger
- Rok wydania: 1960
- Rodzaj okładki: Miękka
- Autor: Stanisław Berger
- Stan: Używana
- ISBN: -
- Wymiar: 16cm x 23cm
- Nr wydania: -
- Seria: -
- Ilość stron: 782
- Waga: 0.8 kg
- Indeks: -
- TIN: T00829805
Stanisław Berger (ur. 13 września 1923 w Lublinie) – polski biochemik i fizjolog żywienia, autor książek kucharskich. W latach 1944-1945 był żołnierzem 2 Armii Wojska Polskiego. Absolwent UMCS w Lublinie (1949). Od 1950 pracownik Działu Higieny Żywienia Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. W 1954 związał się ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w której pracował przez kolejne 50 lat. Był jednym z organizatorów Katedry Fizjologii Żywienia Zwierząt UMCS oraz Katedry Technologii i Higieny Żywienia Człowieka SGGW. Był także organizatorem i pierwszym dziekanem Wydziału Żywienia Człowieka i Wiejskiego Gospodarstwa Domowego SGGW. W 1966 uzyskał tytuł profesora nadzwyczajnego, a w 1976 profesora zwyczajnego nauk rolniczych. W latach 1967–1970 współpracował z ONZ i FAO w zakresie szkolenia kadr zajmujących się wyżywieniem w krajach rozwijających się. Od 1970 roku należał do PZPR. W latach 1987–1991 pełnił funkcję prezesa Europejskiej Federacji Żywieniowców. Obecnie jest honorowym przewodniczącym Komitetu Nauk o Żywieniu Polskiej Akademii Nauk oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Wraz z kierowanym przez siebie zespołem był autorem książki Kuchnia polska (Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1955), publikacji wielokrotnie wznawianej w latach 1956–1995. Ze spisu treści: I. ZASADY ŻYWIENIA Krótkie wiadomości o rozwoju nauki żywienia Składniki pożywienia i ich rola Wykorzystanie składników pokarmowych przez organizm człowieka Normy żywieniowe Zasady planowania posiłków II. ORGANIZACJA PRACY W KUCHNI Jadłospisy Nasza kuchnia Organizacja pracy ! Uwagi: Oprawa nieznacznie zarysowana. Brzegi stron lekko zakurzone.
Uwagi
Brzegi stron zakurzone, Oprawa lekko wytarta, Strony trochę pożółkłe, Okładka zabrudzona.