Mieszanka paszowa uzupełniająca: śruta poekstrakcyjna sojowa – bez GMO, śruta poekstrakcyjna rzepakowa – bez GMO, wywar gorzelniany zbożowy (kukurydziany) – bez GMO, Melasa buraczana – bez GMO
BY-PASS 39 - MIESZANKA PASZOWA UZUPEŁNIAJĄCA EKSPANDOWANA
Ekspandowanie paszy zwiększa ilość białka chronionego.
Pasza poddana ekspandowaniu posiada więcej białka chronionego, które jest trawione w jelicie cienkim, a nie w żwaczu. Proces ten powoduje również żelatynizację skrobi i zwiększa higienę paszy, co poprawia efektywność produkcji mleka.
Produkty ekspandowane przez większą zawartość białka by-pass stają się źródłem aminokwasów chronionych. Wpływają one na wzrost produkcji mleka i ilości białka, w tym kazeiny. Proces ekspandowania poprawia smakowitość paszy, co zwiększa pobranie suchej masy. Prowadzi również do żelatynizacji skrobi, przez co zmniejsza się ryzyko występowania biegunek u cieląt, a dzięki zwiększeniu higieny paszy ogranicza możliwość rozwoju mikotoksyn.
Zboża zawierają od 10 do 15 proc. białka nierozkładalnego w żwaczu (UDP) , natomiast po ekspandowaniu ich ilość wzrasta do 20-25 proc.
Z kolei w śrucie rzepakowej zawartość białka chronionego dzięki temu procesowi wzrasta ponad dwukrotnie z 30 do 65 proc.
Ekspandowanie polega na krótkotrwałym podgrzewaniu paszy parą wodną o temp. 130-140 ºC pod ciśnieniem 35-45 barów. Jest to prosta i skuteczna metoda uszlachetniania pasz.
Skład: Śruta poekstrakcyjna sojowa – bez GMO, Śruta poekstrakcyjna rzepakowa – bez GMO, Wywar gorzelniany zbożowy (kukurydziany) – bez GMO, Melasa buraczana – bez GMO.
- Składniki analityczne:
- BIAŁKO SUROWE* - 39,00 %
- UDP - 61,00 %
- ENERGIA NEL** - 7,50 MJ
- OLEJE I TŁUSZCZ SUROWY - 3,03 %
- WŁÓKNO SUROWE - 6,68 %
- POPIÓŁ SUROWY - 6,40 %
- WAPŃ - 0,04 %
- SÓD - 0,05 %
- FOSFOR - 0,77 %
- MAGNEZ - 0,00 %
*metoda Kiejdahla ** metoda Soxhleta
Przeznaczenie: mieszanka paszowa uzupełniająca w formie sypkiej dla krów mlecznych.
Stosowanie: do 4 kg/szt./dz. po wymieszaniu z paszami objętościowymi stanowiącymi dzienną dawkę pokarmową.