Śruta rzepakowa Wisan - Raps NON GMO białko chronione
Wisan®- Raps jest specjalnym surowcem powstającym w procesie przetwórstwa we własnym zakładzie produkcji firmy HL Hamburger Leistungsfutter.
Jak powstaje Wisan®- Raps ?
Materiałem wyjściowym jest „00“-Rzepak z zakładów Hamburger Ölmühle. Nasiona rzepaku zostają poddane fizycznej obróbce co prowadzi do zmiany struktury Protein. W wyniku tego zmienia się biologiczna aktywność frakcji białka, co zwiększa ogόlną dostępność aminokwasów.
Zawartość:
(średnie wartości)
- Białko surowe 34,00 %
- Lizyna 1,90 %
- Metionina/Cystyna 1,60 %
- Treonina 1,50 %
- Tryptopfan 0,45 %
- Tłuszcz surowy 3,90 %
- Włókno surowe 12,00 %
- Skrobia + Cukier 15,00 %
- Popiół 7,00 %
- Wapń 0,60 %
- Fosfor 1,00 %
- Sód 0,01 %
- Magnez 0,40 %
- Energia met. 11,2 MJ
Ważniejsze składniki:
- Śruta rzepakowa poekstrakcyjna,
- kwas mrówkowy, kwas propionowy
Jakie korzyści dla trzody chlewnej daje Wisan®- Raps ?
Korzystna cena (w porόwnaniu z pszenicą i śrutą sojową)
Zastępuje częściowo lub całkowicie inne wysokobiałkowe pasze
Zapewnia odpowiednie do wydajności pokrycie zapotrzebowania na
białko, wzgl. na aminokwasy przy wysokim udziale metioniny i cystyny
Stanowi wartościowe źrόdło białka i aminokwasόw
Dodatkowe źrόdło włόkna dla poprawy pracy procesόw trawiennych
Zawarte w rzepaku antyodżywcze substancje tzw. glukozynolany zostają w procesie przetwόrstwa unieaktywnione i pozbawione swoich trujących właściwości. Dlatego też Wisan®- Raps jest wyjątkowo smacznym, higienicznym oraz wolnym od szkodliwych substancji komponentem paszowym doskonale nadającym się do żywienia trzody.
Stosowanie:
do 12 % w paszy dla loch niskoprośnych
bis 12 % w paszy dla loch wysokoprośnych i karmiących
Jakie korzyści ma krowa?
Żwacz zostaje odciążony przez to, że Wisan – Raps posiada wysoką zawartość białka nie ulegającego rozkładowi (wartość UDP Wisan – Raps wynosi 62%). Jednocześnie do dyspozycji są aminokwasy limitujące produkcje mleka. Przez to zapobiega się ketozie będącej skutkami złej przemiany materii.
Nasza techniczna przeróbka powoduje usunięcie substancji antyżywieniowych. Przez to Wisan – Raps jest komponentem paszowym smacznym, higienicznym i bez żadnych zastrzeżeń.
Białko Wisan – Raps jest bardziej dyspozycyjne do produkcji mleka.
Przetwarzanie odbywa się w naturalny sposób bez chemicznych dodatków.
Dawkowanie:
1-2kg/krowę/dzień. Celem jest wartość UDP w całej dawce żywieniowej ok. 30-35%