Opis
SpiritFerm SUPERKLAR 24H
Dwuskładnikowy środek klarujący
Instrukcja:
po zakończonej fermentacji, należy dokładnie zamieszać wstępnie sklarowany nastaw w celu jego odgazowania.
Najpierw należy dodać saszetkę A, delikatnie zamieszać i pozostawić na 2h.
Po tym czasie należy dodać saszetkę B, delikatnie zamieszać i pozostawić na 24h do wyklarowania.
Klarowanie zacieru przed destylacją jest bardzo ważnym elementem w całym procesie.
Nawet gdy zacier wydaje się być czysty „na oko”, należy go dobrze sklarować.
Błędne jest przeświadczenie, że drobiny zmętnień (nawet te niewidoczne dla naszego oka) pływające w zacierze nie będą miały wpływu na produkt końcowy gdyż pozostaną w zbiorniku po destylacji.
To właśnie te zanieczyszczenia będą miały duży wpływ w całym procesie.
Te niezauważalne „gołym okiem” drobiny obumarłych drożdży, jeżeli nie zostaną usunięte z zacieru, to podczas destylacji będą porywane przez unoszącą się parę i dadzą nieprzyjemny posmak drożdżowy w gotowym produkcie.