SPRAWNA WĄTROBA 60 KAPSUŁEK
OPIS
Składniki roślinne zawarte w produkcie wspomagają detoksykację organizmu, wspierają i poprawiają sprawność wątroby.1.Chlorella, alga morska - Ten mikroskopijny organizm jest nieoceniony w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy to wątroba potrzebuje realnego wsparcia w walce z toksynami osłabiającymi nasz organizm. Nie ma takiego drugiego produktu naturalnie występującego w przyrodzie, a łączącego tak wiele korzystnych cech detoksykacyjnych z wysoką wartością odżywcząUdowodniona zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń to prawdziwa ulga dla wątroby, której jedną z kluczowych ról jest wyeliminowanie szkodliwych substancji z organizmu człowieka. W ciągu jednej minuty przez wątrobę przepływa nawet do 1,5 litra krwi, która czeka na oczyszczenie.Nasz organizm nieustannie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które mogą występować w jedzeniu, piciu, kosmetykach, wdychanym, zanieczyszczonym powietrzu czy lekach. Nawet jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, pijemy dużo wody i uprawiamy sport na świeżym powietrzu, to i tak narażamy się na absorbcję toksyn i obciążenie wątroby.2.Kłącze kurkumy-Kurkuma Jedną z najważniejszych właściwości kurkumy jest jej pozytywny wpływ na zdrowie wątroby. Składniki zawarte w kurkumie, zwłaszcza kurkumina, przyczyniają się do jej działania żółciotwórczego.. Nie tylko ułatwia jej regenerację, ale dodatkowo chroni narząd przed uszkodzeniem. Zioło przyspiesza ponadto przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Z uwagi na ochronny wpływ kurkumy na komórki wątroby jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na stany zapalne dróg żółciowych, ponieważ zwiększa przepływ żółci, wspomaga odbudowę dróg żółciowych oraz ich prawidłową pracę. Żółć to substancja niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów trawienia. 3. KarczochJedną z głównych właściwości karczocha jest jego zbawienny wpływ na wątrobę – odprowadza zalegające w niej toksyny i pobudza produkcję żółci. Ekstrakt z karczocha to kluczowy składnik w suplementach usprawniających pracę wątroby. Do tego jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza drobnoustroje i reguluje pracę układu pokarmowego. Karczoch może mieć działanie lekko przeczyszczające.Zaleca się stosowanie karczocha także w celu obniżenia poziomu cholesterolu i lipidów we krwi, pomocniczo w przy zaburzeniach przemian tłuszczowych.4.Ostropest plamistyOstropest plamisty ma opinię złotego środka wśród osób z każdym problemem wątroby: od przewlekłego stanu zapalnego po marskość wątroby występującą w wyniku nadmiernego spożywania alkoholu. Także po przewlekłych zatruciach pokarmowych czy nawet zatruciach toksynami i grzybami ostropest plamiasty pomoże zregenerować wątrobę i przywrócić jej prawidłowe funkcje. Do tego wykazuje właściwości w hamowaniu podziału komórek nowotworowych. Zapobiega też przewlekłemu zapaleniu wątroby na tle cukrzycowym, zatem polecany jest diabetykom jako naturalny suplement diety. Doskonale się sprawdza jako dodatkowy środek w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, WZW B i WZW C. Zalecany jest także u osób, które mają stłuszczoną wątrobę, za wysoki cholesterol czy miażdżycę.5.Mniszek lekarskiMniszek lekarski to nie tylko popularna roślina o intensywnym, żółtym kolorze, lecz także prawdziwa skarbnica zdrowia. Powszechnie roślina ta uchodzi za jedną z najskuteczniejszych w terapii chorób wątroby. Mniszek lekarski z powodzeniem może być stosowany przy osłabieniu czynności wątroby, to cenna roślina o właściwościach ściągających i przeciwzapalnych.Mniszek wykazuje działanie żółciotwórcze, żółciopędne, a także przeczyszczające. Dodatkowo mniszek lekarski wspomaga proces odtruwania organizmu przez nerki.Po to drogocenne zioło warto sięgnąć w schorzeniach przewodów żółciowych, a także schorzeniach pęcherzyka żółciowego, przewlekłych dolegliwościach wątroby, problemach trawiennych czy skórnych.6.Cytryniec chińskiCzerwone, kuliste jagody cytryńca chińskiego są znane jako środek na wątrobę, przemęczenie, a także jako afrodyzjak. W cytryńcu chińskim znaleziono substancje o nazwie lignany, które działają ochronnie na wątrobę, zapobiegania jej uszkodzeniom i przyspiesza regenerację, m.in. w przebiegu wirusowego zapalenia wątroby i stanów zapalnych wątroby wywołanych czynnikami chemicznymi. Lignany działają ochronnie na wątrobę dlatego, że aktywują enzymy w komórkach wątroby, które produkują glutation – najmocniejszą substancję antyoksydacyjną. Poza tym ligniany niszczą substancje chemiczne, które przyczyniają się do powstania stanów zapalnych w różnych komórkach organizmu człowieka.7. Koper włoskiKoper włoski (inne nazwy fenkuł, foeniculum vulgare) to roślina charakteryzująca się wieloma właściwościami leczniczymi. Już w starożytności stosowano go na ból głowy, kolki i choroby skórne. Zresztą do dnia dzisiejszego koper poleca się na kolki u niemowląt. Liczne badania udowodniły antygrzybiczne, antybakteryjne oraz antyoksydacyjne działanie kopru włoskiego. Co więcej, chroni on wątrobę poprzez zmniejszanie poziomu enzymów takich jak transaminaza asparaginowa, alkaliczna fosfataza.Koper włoski jest także moczopędny, co pomaga w szybszym pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu. Można włączyć go więc do diety, gdy cierpimy na niewydolność nerek czy mamy problemy z wątrobą8.BerberynaW medycynie naturalnej, Berberynę ceniono, chociażby ze względu na skuteczne oddziaływanie na wątrobę i woreczek żółciowy. Berberyna działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, wspomagając procesy wydzielania żółci, a także łagodnie obniżając ciśnienie krwi. Dodatkowo berberyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym nazywa się ją „roślinnym antybiotykiem”. Warto podkreślić, że jest ona skutecznym remedium obniżającym poziom cukru i choleterolu we krwi. 9.Owoce dzikiej różyBadania nad owocem dzikiej róży wykazały jej działanie redukujące nadtlenki lipidów w wątrobie i nerkach. Ekstrakty z dzikiej róży wypłukują nadmiar wapnia z nerek, a także redukują ilość i wielkość kamieni szczawianowych. Dzika róży ma korzystny wpływ na prace wątroby i nerek oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Roślinę docenia wiele osób chorujących na miażdżycę, gdyż zawarte w niej flawonoidy redukują reaktywowany tlen z krwi.10. Pieprz czarnyPieprz czarny nadaje smaku i charakteru niemal wszystkim potrawom. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz walorów kulinarnych, ma również cenne właściwości.Dzięki zawartości piperyny w pieprzu, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Madziałanie antyoksydacyjne – pieprz czarny to antyoksydant, który wywołuje działanie przeciwnowotworowe, a także przeciwmiażdżycowe, przeciwwrzodowe, pieprz czarny zapobiega ponadto chorobie Alzheimera, a dodatkowo działa przeciwepileptycznie, obniża poziom glukozy we krwi, zmniejsza również poziom hormonów tarczycy.ZALECANE SPOŻYCIE
Zalecane przyjmowanie: Stosujemy 30 dni 1x dziennie po 1 kapsułce, popijając wodą. Suplementację powtórzyć po 30 dniach.Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Skonsultować dawkowanie suplementu z lekarzem aby uniknąć interakcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować u dzieci poniżej 12 lat, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowejw sposób niedostępny dla małych dzieci.
BARDZO MOCNE EKSTRAKTY W PROPORCJI DER 10:1 (informacja w GIS) DAJĄCE DELIKATNY SMAK DZIĘKI ICH OCZYSZCZENIU.
Zawartość składników w porcjidziennej produktuDRUG Extract Ratio% RWSZawartość w 1 kapsułceEkstrakt z chlorelli, algi morskiejDER 10:1–100 mgEkstrakt z kłącza kurkumyDER 10:1–40 mgEkstrakt z karczochaDER 10:1–40 mgEkstrakt z ostropestu plamistegoDER 10:1–40 mgEkstrakt z mniszka lekarskiegoDER 10:1–40 mgEkstrakt z cytryńca chińskiegoDER 10:1–40 mgEkstrakt z kopru włoskiegoDER 10:1–40 mgEkstrakt z berberynyDER 10:1–40 mgEkstrakt z owoców dzikiej różyDER 10:1–40 mgEkstrakt z pieprzu czarnegoDER 10:1–40 mg
Pozostałe składniki: substancja wypełniająca: Celuloza mikrokrystaliczna.Kapsułka pochodzenia roślinnego.Kapsułka celulozowa (hydroksypropylometyloceluloza).