SPORAL A
BIOLOGICZNY WSKAŹNIK KONTROLI PROCESU STERYLIZACJI
Sporal A to pasek bibuły nasycony zawiesiną spor typu Bacillus stearothermophilus ATCC 7953, zawierający nie mniej, niż 2,5 x 10^5 jednostek zdolnych do przejścia w formy wegetatywne (CFU) oraz Bacillus Atrophaeus ATCC 9372, zawierający nie mniej niż 2,3 x 10^6 jednostek zdolnych do przejścia w formy wegetatywne (CFU). Test jest umieszczony w jednorazowym, specjalnym opakowaniu papierowym zabezpieczającym przed kontaminacją.
Całkowite zabicie spor w sterylizacji gorącym powietrzem odbędzie się po 120 minutach sterylizacji w temperaturze 160 stopni C.
Sposób użycia:
Wskaźniki testowe wkładamy do co najmniej dwóch największych pakietów reprezentatywnych dla danego załadunku i umieszczamy w miejscach najtrudniej dostępnych dla czynnika sterylizującego.
Przeprowadzamy ustalony program sterylizacji w temperaturze co najmniej 160 stopni C ciągu 120 minut.
Po zakończeniu procesu sterylizacji wyjmujemy wskaźniki testowe z załadunku i dokonujemy posiewu w czasie do 5 godzin po ekspozycji. Jeśli wskaźników nie można poddać inkubacji w wyznaczonym czasie, umieszczamy je w temperaturze pokojowe do 24 godzin.
Kontrolę żywności drobnoustrojów stanowi wskaźnik niepoddany procesowi sterylizacji.
Zużyte testy sterylizujemy lub spalamy.
Dla sterylizacji gorącym powietrzem zaleca się przeprowadzać test biologiczny każdego wsadu
Opakowanie: 1 szt
Pudełko zawiera 10 sztuk wskaźników.