Spirulina Platensis 80 g Bio
- EAN: 5901549747270
- Producent: Bio Organic Foods
- Waga (g): 100
- Opakowanie: tworzywo sztuczne
- Kraj pochodzenia: Tajwan
- Minimalny termin przydatności: 821
- Masa netto (g): 80
- Wegetariański: TAK
- Wegański: TAK
- Bez glutenu: TAK
- Bez dodatku cukru: TAK
- Bez parabenów: TAK
- Bez SLS: TAK
- Bez silikonów: TAK
- Bez konserwantów: TAK
- Bio (certyfikowany): Bio
Suplement diety
100% BIO Spirulina Platensis z upraw ekologicznych w postaci prasowanych tabletek.
Spirulina to jedna z najstarszych form życia na Ziemi. Jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Spirulina pojawiła się 3 miliardy lat temu rosnąc naturalnie, bez potrzeby nawozów organicznych pochodzących z innych roślin czy zwierząt. Eksperci twierdzą, że Spirulina odegrała ogromną rolę w produkcji tlenu w atmosferze. Aktualnie alga ta jest uznawana za pełnowartościowe i najbardziej bogate w składniki odżywcze pożywienie na Ziemi.
Spirulina zawiera aż 60-70% białka (znacznie więcej niż wołowina, kurczak, czy soja), 8 egzogennych i 10 endogennych aminokwasów, wysoki poziom kwasu gamma-linolenowego (GLA), beta-karoten, kwas linolowy, kwas arachidonowy, witaminę B12, żelazo, wapń, fosfor oraz kwasy nukleinowe- DNA i RNA. Jest niezwykle bogata w chlorofil i fikocyjaniny oraz posiada w swoim składzie specjalny kompleks protein białkowych, który znajduje się tylko w strukturach sinic.
Spirulina dostarcza nam ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych prawie natychmiast po jej spożyciu. Najczęściej jednak potrzeba kilkunastu dni regularnego przyjmowania algi, aby w pełni poczuć jej działanie.
Spirulina jest naturalnym źródłem pełnowartościowego białka.
Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w jej w utrzymaniu na odpowiednim poziomie.
Spirulina zawiera:
● 3900% więcej beta karotenu niż marchewka,
● 300 %więcej wapnia niż mleko,
● 375% więcej białka niż tofu,
● 2300% więcej żelaza niż szpinak;
Białka stanowią podstawowy budulec życia, jako główny składnik Spiruliny są kluczem do wspierania doskonałego stanu zdrowia oraz dobrego samopoczucia organizmu. Zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Spośród 22 aminokwasów wchodzących w skład białek, osiem z nich zwanych egzogennymi spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Aminokwasy te muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki i zwierzęcy nie ma zdolności do syntezy tych związków z innych składników lub też syntetyzuje je w ilości niewystarczającej w stosunku do naszych potrzeb. Są również niezbędne wraz z odpowiednią ilością azotu dla prawidłowego przebiegu procesu syntezy pozostałych białek- aminokwasów endogennych. Spirulina jest źródłem wszystkich ośmiu niezbędnych aminokwasów. Białko znajdujące się w Spirulinie jest przyswajane przez organizm ludzki w 85 – 95% , co czyni ją jedną z najbogatszych i najbardziej kompletnych źródeł naturalnego pożywienia. Ściana komórkowa Spiruliny nie zawiera celulozy jest łatwostrawna, aminokwasy w niej zawarte zostają wchłaniane przez nasz organizm niemal natychmiast.
Spirulina to Super żywność
Spirulina posiada dużo wyższą zawartość kluczowych składników odżywczych niż inne produkty tego typu. Hodowana w ochronnej biologicznej strefie bez użycia herbicydów i pestycydów, nie zawiera substancji modyfikowanych genetycznie(GMO), przez co jest idealna również dla wegan.
Opakowanie 80 gram przy spożyciu 3 gram (15 sztuk po 200 mg) dziennie o wystarcza na ok. 27 dni spożywania.
Składniki:
100% ekologiczna Spirulina Platensis
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Dane producenta/dystrybutora:
Bio Organic Foods, ul. Gościnna 16, 16-001 Ignatki