"Specjały spod Strzechy powstały pod koniec 2012 roku, założone z pasji do zabawy smakami, przeniesionej z domowego hobby na „szersze wody”. Jesteśmy rodzinną firmą z Lubicza z okolic Torunia. Zajmujemy się tworzeniem autorskich przetworów: sosów, konfitur, octów żywych oraz syropów. Jako jedni z pierwszych w Polsce, ponad 10 lat temu, zaczęliśmy fermentować bardziej wyrafinowane octy niż tradycyjne jabłko, gruszka, czy malina. Dziś możemy się pochwalić, iż jako pierwsi w Polsce (i nie tylko) wytworzyliśmy prawdziwe, (7-letnie) octy balsamiczne, tworzone „zgodnie ze sztuką”, tak jak wyrabiają je włoscy producenci. Tworząc nasze „słoiczki” kierujemy się mottem „Witaj w krainie smaku”, produkujemy je ręcznie, tradycyjnymi metodami, z najlepszych polskich składników. Zawsze staramy się tworzyć kompozycje, których trudno szukać gdziekolwiek indziej , których smak jest wyjątkowy i nietuzinkowy… Zapraszamy więc do poznania naszej małej krainy smaku."
Kolejna firma, która udowadnia, że powrót do rzemiosła jest nie tylko możliwy, wskazany i naturalny, ale także, że to może być rzemiosło kreatywne, choć podszyte starymi przepisami sprzed wieków. Tu historia zaczyna się w 2013, odkurzenie staropolskich XVIII wiecznych przepisów (Compendium Medicum), wzięcie na warsztat to co w Toruniu jest znane - pierniki. Do tego doskonały ocet jabłkowy, trochę przypraw korzennych i miód. Efekt jest naprawdę zaskakujący, choć uczciwie przyznać muszę, że smaki nie dla każdego fana musztardy i nie dla każdego fana piernika. Zupełnie inna konsystencja niż francuskie musztardy z piernikiem z Dijon, na chleb z wędliną (czy bez) jest ciężko, ale już do polania wędliny, roladki, dodania do kiełbasy, polania warzyw z grilla jak najbardziej. Jako element sosów sprawdzi się znakomicie, muszę spróbować do dań z dziczyzną. Nuty korzenne mocno wyczuwalne, ale na szczęście cukier nie zabija całości smaku, czego się mocno obawiałem czytając o niej. To zmora marketowych musztard, w których albo sól, albo cukier, albo plastikowy aromat identyczny z naturalnym maskuje fatalnej jakości ocet, gorczycę czy przyprawy. Nie ma tu ostrości, ani pikanterii, balans -> słodkość - kwasowość - słoność <- jest zachowany. Dla odkrywców, smakoszy pierników, kuchni staropolskiej.
"Nasze musztardy robione są według historycznych receptur, odtwarzamy je w takiej samej postaci w jakiej kiedyś gościły na staropolskich stołach, dlatego też pod względem smaku są ciekawą alternatywą dla tych które znamy dzisiaj."
W innych ofertach sosy, syropy i octy tej rodzinnej firmy. Cena obniżona, data najlepiej spożyć do (co nie znaczy należy spożyć do) mija 16.12.23
Skład: piernik 40% (mąka pszenna, miód naturalny, cukier, woda, cynamon, pieprz biały, pieprz czarny, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon), gorczyca, miód pszczeli, ocet jabłkowy, skórka z cytryn, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa.
Waga opakowania: 200g