SOUS-VIDE CYRKULATOR ZWILLING ENFINIGY CZARNY
CECHY SZCZEGÓLNE
- Intuicyjny wyświetlacz dotykowy LED z wbudowanym wskaźnikiem temperatury i czasu
- Precyzyjne ustawienia temperatury co 0.5°C
- Wysoka dokładność ± 0.1-0.2°C w przedziale 40-70°C
- Funkcja timera od 0 do 99:59 godzin z podziałką co 1 minutę
- Moc 1200 W dla szczególnie szybkiego podgrzewania wody
- Zintegrowany klips mocujący dla wygodnego przytwierdzenia do garnka
- Maksymalne bezpieczeństwo dzięki stopniowi ochrony IPX7
- Grzałka ze stali nierdzewnej z żaroodpornymi elementami z tworzywa sztucznego na spodzie, aby zapobiec zarysowaniu naczynia
- Długość kabla 1.25 m
- W zestawie z tekstylną torbą do przechowywania, praktycznymi tabelami i przepisami
WYMIARY
- Długość: 5 cm
- Szerokość: 8.5 cm
- Wysokość: 32 cm
- Masa: 1.26 kg
Technika sous-vide to już nie tylko restauracyjny luksus: z cyrkulatorem do sous-vide ZWILLING Enfinigy w czarnym wydaniu przygotowanie potraw tą nowoczesną metodą staje się prostą, wygodną codziennością. Gotowaniem sous-vide lub próżniowym nazywamy sposób przygotowania potraw opierający się o kąpiel wodną zapakowanego próżniowo produktu w idealnej, możliwie najniższej temperaturze. Rezultatem jest perfekcyjnie, równomiernie ugotowane mięso, ryby, warzywa czy owoce.
Metoda gotowania sous vide opanowała najlepsze restauracje i rozkochała w sobie szefów kuchni. Na czym polega, co można w ten sposób przygotować i jakie korzyści płyną z próżniowego gotowania?
Gotowanie próżniowe wymaga dwóch podstawowych rzeczy – wody i próżni. Aby przygotować produkty metodą sous vide, należy zapakować je w specjalną torebkę próżniową wykonaną z plastiku odpornego na działanie wysokich temperatur, a następnie zanurzyć w gorącej wodzie na określony czas. Temperatura wody jest precyzyjnie kontrolowana i nigdy nie przekracza 100°C, a czas gotowania wynosi od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin, więc produkty gotują się równomiernie – nie ma mowy o przegotowanym brzegu i surowym środku.
Poręczny, kompaktowy cyrkulator ZWILLING Enfinigy umożliwia nie tylko kontrolowanie temperatury wody i czasu gotowania, ale w łatwy i intuicyjny sposób pozwala na ich ustawienie za pomocą LED-owego wyświetlacza dotykowego. Dzięki podziałce 0.5°C i dokładności ± 0.1°C-0.2°C w przedziale 40-70°C uzyskasz niezwykle precyzyjne ustawienia. Kiedy Ty zajmiesz się pysznymi dodatkami, timer zrobi swoje, aby na koniec pracy dać Ci znać sygnałem dźwiękowym. Chcesz zjeść nieco później? Żaden problem! Po prostu zostaw jedzenie w wodzie - stopień ugotowania pozostanie perfekcyjny. I voilà! Sous-vide w małym paluszku!
Zakres temperatur Steak - sous vide
Temperatury i czasy gotowania Steka metodą "Sous vide"
- Rare (krwisty) - 125 ° F / 51,6 ° C | 1 do 3 godzin
- Medium Rare (Średnio krwisty) 130°F / 54,4°C | 1 do 3 godzin
- Medium (Średnio wysmażony) 140°F / 60°C |1 do 3 godzin
- Well Done (dobrze wysmażony) 160°F / 71°C |1 do 3 godzin