Nazwa łacińska: Pinus pinea L.
Forma życiowa: roślina wieloletnia – drzewo
Pokrój: Na prostym pniu wznosi się rozłożysta korona, zbudowana z wybijających promieniście, fantazyjnie powykręcanych konarów. Wyrastają z nich bardzo liczne, drobniejsze gałązki.
Orzeszki: W szyszkach mieszczą się drobne orzeszki o długości ok. 1,5 cm, schowane w dość twardych, szarobrązowych skorupkach. Wyłuskane jądra mają kremowożółty kolor. Cechują się wyjątkową kruchością i łagodnym, bardzo dobrym smakiem.
Zastosowanie: Sosna pinia o rozłożystej koronie, długich igłach i pięknych szyszkach może ozdobić centralny punkt trawnika, gdzie będzie wspaniale rozwijać się jako soliter – zwłaszcza w cieplejszych rejonach Polski. Drzewka można uprawiać również w dużych donicach, wystawianych wiosną do ogrodu lub na taras. Obrane z łupin orzeszki prażymy i podajemy w rozmaitych daniach – nie tylko w pesto, ale również jako dodatek do innych sosów, mięs, serów i ciast. Stanowią obfite źródło witaminy K, potasu, fosforu i cynku.