Sos "TKEMALI" czerwony klasyczny 310ml
Tkemali to znany rodzaj gruzińskiej śliwki wiśniowej, a także nazwa słynnego sosu z niej przyrządzanego. W przepisach wykorzystywane są różne odmiany śliwek, więc słynny sos występuje w niemal wszystkich kolorach tęczy: zielonym, czerwonym, żółtym i niebieskim. Smak zależy od doboru składników. Powinien być pikantny i kwaśny, ale nie przesadnie ostry czy ostry.
Historia pochodzenia
Gruzja uważana jest za ojczyznę tkemali. Nie wiadomo na pewno kiedy i jak ludzie wymyślili łączenie kwaśnych owoców z przyprawami. Jedno jest pewne - działo się to setki lat temu. Prawdopodobnie ogromna ilość rosnących tu jagód wymagała przetworzenia, a zaradne gospodynie wymyśliły dla nich oryginalne zastosowanie
Właściwości :
Garbniki w składzie pomagają trawić ciężkie pokarmy, a pektyny regulują przemianę materii i wzmacniają, normalizują układ krążenia. Wśród korzyści z tkemali zauważyć następujące:
- dużo witaminy C
- brak tłuszczu
- Pozbywa się z organizmu człowieka wszelkiego rodzaju produktów odpadowych i nie pozwala im się gromadzić
Fani tkemali, którzy spożywają ją regularnie, czyli niemal codziennie, zauważają jej korzystny wpływ na zdrowie. To miły bonus, bo sos ceniony jest oczywiście przede wszystkim za swój wspaniały smak.
Z czym jeść sos Tkemali ?
Specjaliści uważają klasyczny sos (jak i większość jego odmian) za dressing uniwersalny. Można go używać do absolutnie każdego rodzaju dań mięsnych, a także jest doskonały z różnymi rodzajami ryb. W Gruzji tkemali podawane jest absolutnie ze wszystkim, poza deserami. Jedynym wyjątkiem jest podawanie jej do potraw, które mają swoje ulubione smaki, które zostałyby natychmiast obezwładnione i zabite przez tę przyprawę.