Sos teriyaki gęsty w buteleczce o pojemności 150ml. Skosztuj azjatyckiego grilla! Teriyaki to słynny japoński sos na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Wspaniały do dań z grilla. Jest doskonałą gotową marynatą do mięs i ryb. Wspaniały do dań z grilla. Zmiękcza je i otacza, dzięki czemu pozostają wilgotne w środku. Nadaje piękną bursztynową barwę. Prosty w użyciu.
Sugestia podania:
usmaż mięso lub ryby na patelni, dopraw do smaku tym sosem i ponownie smaż. Produkt nadaje się także do gotowania i gotowania na parze jako przyprawa.
Składniki:
- Cukier
- wyselekcjonowana soja 25% (Non-Gmo)
- woda
- sól
- mąka pszenna
- środek konserwujący: E202
W 100 ml produktu:
- energia: 938 kJ / 221 kcal
- tłuszcz: 0 g w tym kwasy nasycone: 0 g
- węglowodany: 52 g w tym cukry: 40 g
- białko: 3,2 g
- sól: 10 g
Sos Teriyaki swoją nazwę wziął od japońskiej techniki przygotowywania potraw, które się piecze lub grilluje. Produkowany jest według starej japońskiej receptury z naturalnie warzonego sosu sojowego, cukru, specjalnie dobranych przypraw (anyż, cynamon, kminek), z dodatkiem szczypty imbiru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość (a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru). Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką goździków oraz szczyptą imbiru, a otrzymamy oryginalną marynatę do mięsa.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Producent: Asia Kitchen
Kraj pochodzenia: Chiny
Termin przydatności do spożycia: 27/06/2025
Makaron gryczany soba
z kurczakiem w sosie teriyaki
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- 200g makaronu soba
- brokuły (szklanka różyczek)
- sos teriyaki do podania
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce sos teriyaki, sos sojowy, starty imbir i rozdrobniony czosnek. Włóż do marynaty pokrojone na części piersi z kurczaka i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie zamarynowane mięso smaż na oleju kokosowym (po 4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia ugotuj makaron z różyczkami brokułów (wystarczą 3 minuty). Rozłóż makaron, brokuły i mięso na talerze, posyp sezamem i podawaj z sosem teriyaki.