SOS SOJOWY SHOYU BIO 200ML
Sos sojowy SHOYU to jedna z najbardziej tradycyjnych japońskich przypraw. Produkt ten, zamiast w długotrwałym procesie fermentacji, powstaje w ciągu jednego dnia, w wyniku reakcji chemicznych. Tradycyjny Shoyu produkowany jest z wody, organicznych pełnych ziaren soi, pszenicy i nierafinowanej soli morskiej oraz sezonowany bez pośpiechu w drewnianych beczkach w naturalnych temperaturach od osiemnastu miesięcy do dwóch lat. Sos Shoyu posiada wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Naukowcy zwracają szczególną uwagę na stężenie w Shoyu brązowego pigmentu, który ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Shoyu jest pomocny w trawieniu zbóż (ziaren) i warzyw a jednocześnie bogaty w wiele minerałów. Shoyu jest także doskonałym zamiennikiem soli. Shoyu jest bogaty w kwas glutaminowy - naturalną formę glutaminianu sodu (MSG), co czyni go doskonałym wzmacniaczem smaku, idealnym do marynowania, piklowania i gotowania typu saute. Shoyu dodajemy na kilka minut przed zakończeniem gotowania. Krótki czas gotowania zmiękcza jego smak oraz pozwala mu "wtopić się" zamiast dominować nad całością smaku potrawy. Dłuższy czas gotowania powoduje utratę wartości Shoyu, jego delikatnego smaku i aromatu alkoholu. Gdy używasz Shoyu do przyprawiania zup lub sosów dodaj niewielkiej ilości soli morskiej na początku gotowania aby wzmocnić i zmieszać smaki składników, potem dodaj Shoyu na krótko przed podaniem.
Skład : woda, ziarno soji BIO 19%, pszenica BIO, sól morska 12,2%, dodatek fermentacyjny - aspergillus oryzae.
- Wartość energetyczna (w 100g): 289 kJ / 69 kcal
- Węglowodany (g): 8,4 g
- Białko (g): 8,9 g
- Tłuszcze (g): 0 g