Sos słodki chilli - Amigo - 700 ml
Sos słodki chilli marki Amigo to gotowy sos, który łączy w sobie słodki i pikantny smak. Zazwyczaj składa się z chili, octu ryżowego, cukru, wody, czosnku i soli, a także może zawierać dodatki takie jak skrobia kukurydziana czy kwas cytrynowy. Sos ten jest popularny w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Tajlandii i Wietnamie, gdzie jest stosowany jako dodatek do mięs, ryb, warzyw czy dań smażonych. Może być również używany jako dip do krewetek, spring rolls czy innych przekąsek.
Składniki: cukier, woda, ocet spirytusowy, papryka chilli, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, czosnek, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, stabilizator: guma guar oraz konserwant: sorbinian potasu.
Typowe wartości odżywcze w 100g produktu:
wartość energetyczna: 137 kcaltłuszcz: 0 g
węglowodany: 34 g
w tym cukry: 31 g
białko: 0,6 g
sól: 3,1 g
Sos słodki chilli marki Amigo jest uniwersalnym sosem, który może być używany na wiele sposobów.
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na jego zastosowanie:
- Jako dip do dań z kuchni azjatyckiej, takich jak spring rolls, krokiety, czy pierożki.
- Jako sos do mięs, takich jak kurczak czy wieprzowina, które można podać na ciepło lub na zimno.
- Jako składnik do woków i stir-fry, aby dodać im słodko-pikantnego smaku.
- Jako dodatek do sałatek, w celu urozmaicenia smaku.
- Jako marynatę do mięsa, przed grillowaniem lub smażeniem.
- Jako dodatek do sosów do makaronu, curry, czy zup.
Sos słodki chilli Amigo może być także stosowany jako składnik w kuchni fusion, a jego słodko-pikantny smak dobrze komponuje się z różnymi kuchniami świata.
Oto kilka przepisów wykorzystujących Sos słodki chilli marki Amigo:
Grillowane krewetki w sosie słodko-chili:
Składniki:
- 500g krewetek
- 1/4 szklanki sosu słodko-chili Amigo
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj sos słodko-chili Amigo, sos sojowy, olej sezamowy i czosnek.
- Oczyść krewetki i osusz je papierowym ręcznikiem.
- Posyp krewetki solą i pieprzem, a następnie obtocz je w przygotowanym sosie.
- Pozostaw krewetki w lodówce na około 30 minut.
- Rozgrzej grill i grilluj krewetki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą dobrze upieczone.
- Podawaj na gorąco z dodatkiem ulubionych warzyw lub ryżu.
Krewetki w cieście z sosem słodko-chili:
Składniki:
- 500g krewetek
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- Sos słodko-chili Amigo do podania
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj jajko i wodę, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Oczyść krewetki i osusz je papierowym ręcznikiem.
- Rozgrzej olej w głębokim garnku lub w frytkownicy.
- Zanurz krewetki w cieście, a następnie smaż w gorącym oleju na złoty kolor.
- Odcedź krewetki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Podawaj gorące z sosem słodko-chili Amigo.
Grillowany kurczak w sosie słodko-chili
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 4 łyżki sosu słodko-chili Amigo
- 1 łyżka oleju
- sok z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj sos słodko-chili, olej, sok z limonki i przeciśnięty czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Umyj i osusz filety z kurczaka, a następnie posmaruj je wcześniej przygotowanym sosem.
- Pozostaw mięso do marynowania w lodówce na około 30 minut.
- Przygotuj grill lub patelnię grillową i rozgrzej ją na średnim ogniu.
- Gdy grill lub patelnia będzie gotowa, ułóż na nim posmarowane wcześniej filety z kurczaka.
- Grilluj kurczaka przez około 5 minut z każdej strony, aż będzie dobrze upieczony i lekko zrumieniony.
- Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami i resztą sosu słodko-chili Amigo.