Worcester / Worcestershire to sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji. Sos jest dodatkiem smakowym zarówno do dań gotowanych, jak i świeżych np. jako dip do maczania. Najczęściej sosu tego używa się do gulaszów, fasolki po bretońsku, zup, sałatek, jako marynatę do wołowiny, dziczyzny oraz ryb.
"Niemiecki sos przyprawowy" tak 100 lat temu określano sos typu Worcester marki Zeisner. Sos ten jest płynną przyprawą o unikalnym składzie ziół i przypraw, a tym samym różniącym go od oryginalnego, brytyjskiego sosu Worcester. Jest również najczęściej wybieranym sosem korzennym w sieciach hotelowych i szerokiej gastronomii tej części Europy.
Skład: ocet spirytusowy, cukier, ocet słodowy (z jęczmienia), woda, sól, karmelizowany syrop cukrowy, przyprawy (zawiera seler), olej cytrynowy.
Informacja o alergenach: jęczmień, seler.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 379 kJ/89 kcal
Tłuszcz: 0,3 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g,
Węglowodany: 18,5 g,
w tym cukry: 17,3 g,
Białko: 8,3 g,
Sól: 3,3 g.
Sposób przechowywania: Wstrząsnąć przed spożyciem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Pojemność: 140 ml