Soppressata Piccante około 300g włoskie salami ostre w kawałku
Soppressata to jedno z najbardziej cenionych i znanych salami tradycji kalabryjskiej. Otrzymywane jest z grubo mielonych i chudszych mięs niż inne wędliny. Dobrze doprawione, aromatyzowane kalabryjską papryczką chili z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu.
Tradycyjna soppressata (oprócz odmiany toskańskiej) wykorzystuje chudsze kawałki mięsa, podczas gdy kiełbasa, którą nazywamy salami, jest grubsza i bardziej gumowata. W związku z tym salami ma delikatniejszą konsystencję i dużą ilość białego marmurku. Soppressata, choć również marmurkowa, jest zauważalnie bardziej sucha.
Skład: mięso wieprzowe, sól, kalabryjska ostra papryka (1,3%), naturalne aromaty, przyprawy, glukoza, sacharoza, aromat dymu, przeciwutleniacz: E300, konserwanty E250, E252
Wartości odżywcze (na 100g):
- Energia 1635 kJ/394 kcal
- Tłuszcze 32g w tym nasycone 13g
- Węglowodany 1,5g w tym cukry 0g
- Białko 25g
- Sól 4,2g
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7/8 dni.
Kraj pochodzenia: Włochy
Producent: San Vincenzo di F. Rota Srl