SOPLÓWKA JEŻOWATA (Hericium erinaceus) 150G
ATEST 2022
Masa netto: 150 g
Składniki: soplówka jeżowata 100%
Suszony Hericium (soplówka jeżowata) to bardzo smaczny grzyb do użytku gastronomicznego, który świetnie nadaje się do sałatek, zup, risotto i jako dodatek do mięsa. Nazwę czeską i angielską otrzymało Hericium ze względu na kształt swoich owocników. Przypomina koral morski lub grzywę lwa. Owocniki są duże około 7-15 cm, ale mogą być znacznie większe, do 40 cm. Owocniki są puszyste, a na spodzie są "rozstrzępione" ze zwisami, które są podobne do kolców. Soplówka jeżowata rośnie na pokaleczonych drzewach liściastych i na pniach, zwłaszcza na obszarach półkuli północnej. Możemy zatem znaleźć miejsca w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym, wykorzystywany głównie w gastronomii azjatyckich narodów.
Cechy:
- suszone całe owocniki
- do użytku gastronomicznego
- uprawa kontrolowana
- zbierane ręcznie
- najwyższa jakość
Wartości energetyczne: 1062 kJ/255 kcal
tłuszcz 2,5 g
w tym
- kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
węglowodany 22 g
w tym
- cukry 2,9 g
białko 18 g
sól 0,18 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zalać grzyby gorącą wodą i pozostawić do napęcznienia na 30 min, a następnie gotować przez 10-15 minut.
PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.
ATESTOWANY - GRZYB HODOWLANY
Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.
W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!
ATEST NR 27/1610/2022