Sonko Ryż czerwony 200g
Ryż czerwony ze względu na swój delikatny słodki smak i charakterystyczną dla pełnoziarnistego ryżu orzechową nutę doskonale komponuje się ze słodkimi deserami oraz słonymi daniami. Jest również bardziej sypki i mniej kleisty w porównaniu do tradycyjnego ryżu białego. Produkt stanowi źródło błonnika pokarmowego, magnezu, cynku i chromu.
Gotować we wrzątku - Od temperatury otoczenia
Ilość wody w garnku dobrać tak, by woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Uwaga: Zbyt duży dodatek soli może spowodować, że ryż będzie twardy. Gotować pod przykryciem około 25 minut. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozerwać woreczek wzdłuż drobnej perforacji i wysypać ryż na talerz.