Już od dziś zdobędziesz możliwość mierzenia stężenia soli we wszystkich swoich roztworach. Nie przegap takiej okazji! Niezastąpiony w przetwórstwie, wędliniarstwie oraz przy produkcji sera.
Dokonując pomiaru stężenia soli w solance przy pomocy solomierza - należy wlać do wąskiej menzurki pomiarowej badaną solankę w ilości pozwalającej na swobodne zanurzenie pływaka.
Po włożeniu areometru do menzurki odczytujemy bezpośrednio ze skali stężenie roztworu w [g] soli na 1[L] wody.
Solomierz został wyskalowany w temperaturze 20°C, dlatego badany płyn powinien mieć taką właśnie temperaturę. Sprawdza się on rewelacyjnie przy kontroli solanek do serów, które powtórnie wykorzystujemy. Po zbadaniu stężenia soli w solance można łatwo ją uzupełniać, gdyż solanka jak wiadomo traci sól w czasie leżakowania w niej serów.
Towar wyprzedażowy.
Zapraszam na pozostałe aukcje.