SOLOMIERZ DO POMIARU STĘŻENIA SOLI
- Niezastąpiony w kuchni — solomierz idealnie sprawdzi się do mierzenia stopnia zasolenia roztworów, solanek i pekli używanych w przetwórstwie, wędliniarstwie oraz przy produkcji sera!
- Wysoka jakość — solomierz wykonany został z wysokiej jakości przezroczystego szkła (areometr) oraz plastiku (menzurka) nadającego się do kontaktu z żywnością.
- Prostota użytkowania — dokonanie pomiaru stężenia soli w solance jest niezwykle proste! Wystarczy wlać do wąskiej menzurki pomiarowej badaną solankę i zanurzyć w niej pływak, a następnie dokonać odczytu pomiaru.
- Czytelna skala — w odczytaniu wyniku pomoże ci czytelna, kolorowa skala, dzięki której natychmiast poznasz stężenie roztworu w [g] soli na 1 [L] wody.
- Optymalne warunki użytkowania — ponieważ solomierz został wyskalowany w temperaturze 20°C, zaleca się, by badany płyn w trakcie przeprowadzenia badania osiągał podobną temperaturę.
Cechy produktu:
Szerokość: 2,2 cm
Wysokość: 24,5 cm
Zalewa na ogórki
- dodatek soli / 1 L wody małosolne kiszone 15 - 20 g 20 - 30 g
Zalewa peklująca do ryb
- dodatek soli / 1 L wody masa ryby czas peklowania 30 - 40 g do 1 kg8 - 24 h40 - 50 g do 2 kg 8 - 24 h 50 - 60 g do 3 kg 8 - 24 h
Zalewa peklująca do mięs
- dodatek soli / 1 L wody czas peklowania 60 - 100 g na 14 dni100 - 150 g na 7 - 10 dni
Solanka do sera
- dodatek soli / 1 L wody rodzaj sera o masie do 1 kg czas zasolenia130 - 150 g :biały z ziołami 8 h 90 - 120 g ; typu korycińskiego 4 h130 - 170 g ; typu feta 2 -5 dni.