Kwas kaprylowy – jest kwasem tłuszczowym nasyconym, 8 węglowym – kwas oktanowy.
Występuje w tłuszczach roślinnych oleju kokosowym, oleju palmowym oraz zwierzęcych np. tłuszczu zapasowym kóz i owiec, w tłuszczu mlekowym królików, kóz i kozic (z łaciny capro – koza). Nadaje specyficzny zapach serom, podobnie jak inne kwasy nasycone.
Jest zmaksymalizowany, aby zapewnić skuteczną dawkę w porcji dziennej (1-2 tabletki). Kwas kaprylowy zazwyczaj szybko wchłania się z jelit, a takie połączenie z minerałami zapewnia wolniejsze tempo wchłaniania w celu pożądanego działania przeciwdrożdżakowego.
Wielkość Porcji: 1 Kapsułka Wegańska
Ilość Porcji w Opakowaniu: 100
Zawartość w Porcji:
Wapń 25 mg 3,125%
Magnez 13 mg 3,4(6)
Cynk 2 mg 20%
Kwas kaprylowy (kaprylan wapnia, karpylan magnezu, karpylan potasu, kaprylan cynku)
360 mg
Pozostałe składniki:
Celuloza mikrokrystaliczna (substancja wypełniająca)
Celuloza (otoczka kapsułki)
Dwutlenek krzemu (susbtancja wypełniająca)
Stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca)
Zalecane dawkowanie: Jedna do dwóch kapsułek dziennie.