Solanka komarowa
(Salsola komarovii)
w ofercie 20 szt nasion
Roślina jednoroczna znana w kuchni japońskiej.
Osiąga 30 cm.
Stosowana jako składnik suchi, w sałatkach, jako dodatek do dań rybnych i z mięsa białego.
Gałązki o chrupkiej teksturze i słonym smaku spożywane są na surowo jak i blanszowane.
Roślina łatwa w uprawie w ogrodzie jak i w pojemnikach.
Siew od kwietnia do lipca.
Nasiona kiełkują gdy temperatura w dzień dochodzi do 23-26oC w terminie 7-10 dni.
Nasiona siejemy na głębokości 5 mm.
Roślina toleruje słabe gleby jednak do uprawy niezbędna jest duża wilgotność i słonce.
Do spożycia nadaje się po upływie 6-8 tygodni.
Toleruje słoną wodę.
Do spożycia nadaje się do chwili kwitnienia.
Roślina jest bogata w sole jodu, sód i potas.
W medycynie stosowana jako :
-
naturalny środek wiatropędny, moczopędny.
-
naturalny środek odchudzający.
-
bogata w witaminę C.
-
wzmagający trawienie.
-
pomocna przy wzdęciach.
-
pomocna przy leczeniu chorób nerek i tarczycy.