Przyrządź własne, apetyczne wędliny z użyciem soli peklowej
Domowe wędliny i kiełbasy to sposób na to, aby naturalnie zakonserwować świeże mięso, gdy mamy dostęp do jego sprawdzonego źródła w większej ilości. Własne wyroby w wielu domach wzbogacają świąteczne stoły, a przy tym ich zaletą jest pewność co do składu i możliwość wyboru tylko tego, co dobre, zdrowe i naturalne. Sól peklowa biała jest niezbędna, aby wędliny były bezpieczne, nie psuły się i przy tym zachowały kuszący wygląd.
To mieszanka soli z niewielką domieszką saletry. Sama już kuchenna sól ma działanie konserwujące – (stąd jej popularność od wieków na całym globie), drugi składnik natomiast wzmacnia te właściwości i zachowuje różowo-czerwony kolor mięsa. Również w przemyśle ten sposób pozwala produkować przetwory mięsne o apetycznym wyglądzie bez konieczności dodawania barwników.
Jak działa sól peklowa biała?
Najważniejszym zadaniem tego dodatku do żywności jest zapobieganie rozwojowi groźnych bakterii takich jak gronkowce, salmonella czy pałeczki jadu kiełbasianego, które są śmiertelnie niebezpieczne już w bardzo małej ilości.
Sól peklowa sprawia też, że takie wyroby są po prostu bardziej smakowite:
- umożliwia dłuższe przechowywanie mięsa
- pozwala zachować piękny różowy kolor wędliny i wyrazisty smak
- utrwala kruchość i soczystość mięsa
- przygotowuje mięso do pieczenia, wędzenia lub parzenia
Naturalny kolor i smak
Sól peklowa jest niezbędna do przyrządzenia zwłaszcza wędlin niepoddawanych procesowi parzenia. Np. biała kiełbasa, wędzony boczek czy pasztet. Prawidłowo przyrządzone i przechowywane są mniej narażone na rozwój bakterii, jednak także i one za sprawą soli peklowej zyskają różowy odcień i delikatniejszą strukturę. Sól peklowa biała nie zawiera dodatków ziołowych, jest więc neutralnym w smaku, podstawowym i uniwersalnym komponentem wędlin.
Sposób użycia
Mięso można peklować metodą „na sucho”, nacierając je solą peklową. Należy ją zastosować w proporcjach 20g soli na 1kg mięsa, a peklowanie powinno trwać 24 godziny. W metodzie nastrzykowej stosuje się 25g soli peklowej rozpuszczonej w 100ml wody na 1kg mięsa. Peklowanie trwa natomiast 72 godz. Sól peklowa nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatkowe informacje:
Opis towaru Nie tylko podkreśla smak domowych wyrobów, ale także zapobiega rozwojowi groźnych bakterii takich jak pałeczki jadu kiełbasianego. Utrawala kruchość oraz soczystość mięsa konserwując je i umożliwiając jego dłuższe przechowywanie.
Stosowanie Mięso można peklować metodą "na sucho", stosując 20 g soli peklowej na 1kg mięsa stosujemy. Mięso pekluje się przez 24 godz. W metodzie nastrzykowej stosuje się 25g soli peklowej rozpuszczonej w 100 ml wody na 1 kg mięsa. Peklowanie trwa 72 godz.
Skład towaru sól, azotyn sodu 0,5-0,6%, substancja przeciwzbrylająca E 535.
Kraj pochodzenia Niemcy
Forma jednorodne
Zastosowanie do wędlin i domowych wyrobów
Smak słony
Sposób pakowania
Nasze produkty pakujemy w bezpieczne i wygodne opakowania doypack. Swobodnie można je otwierać oraz zamykać co sprawia, że zawartość opakowania jest zawsze świeża. Pasek strunowy zapewnia, aby wnętrze produktu nie uległo wysuszeniu. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby nasze produkty były możliwie jak najbardziej pozbawione zbędnego plastiku.
Jakie są udogodnienia doypack?
- produkty zawsze świeże
- łatwe otwieranie i zamykanie strunowe
- wygodne do stabilnego postawienia na półce
- idealne opakowanie do szkoły, na wycieczkę czy w podróż
- jesteś eko! my razem z Tobą!
Dbamy o jakość produktów!
- każdy produkt jest weryfikowany pod względem jakości zanim trafi w Twoje ręce
- współpracujemy tylko ze sprawdzonymi certyfikowanymi dostawcami
- do produkcji tego towaru używamy najwyższej jakości materiałów
- zapewniamy możliwie najdłuższe terminy ważności produktu
- ekonomiczne i praktyczne opakowania sprawiają, że produkt jest zawsze świeży i aromatyczny
* Warto mieć na uwadze, iż zdrowy tryb życia i równowaga w odżywianiu są gwarantem prawidłowego funkcjonowania organizmu.
* W zakładzie są również pakowane produkty takie jak: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Mimo wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produktach powyższych surowców.
* Należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, pamiętać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Certyfikat jakości
Zapewniamy certyfikat jakości PREMIUM naszych produktów dzięki któremu masz pewność i gwarancję, że produkty które otrzymasz są najwyższej możliwej jakości w stosunku do ceny. Każde zamówienie otrzymuje certyfikat jakościowy zapewniający profesjonalną jakość obsługi klienta oraz certyfikowaną jakość otrzymanych produktów. Tworzymy standardy PREMIUM , które zapewniają najwyższe standardy wśród sprzedających.
Bakaliove Polska marka PREMIUM
Wspieraj polskie produkty i rozwój firm z polskim kapitałem. Kupując w BAKALIOVE wspierasz Polskie produkty i rodzimego producenta. Kierujemy się mottem "Dobre, bo Polskie", a naszym priorytetem jest oferowanie możliwie jak największej ilości produktów, które mogą być uprawiane w Polsce. Wspieramy obieg produktów POLSKI ROLNIK > KONSUMENT. Produkty z BAKALIOVE to coś więcej... to pasja do ziół, przypraw, zdrowej żywności, którą tworzymy i oddajemy w Twoje ręce. Pokochaj to co my... Pokochaj BAKALIOVE.